Cozonac

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 3 kg faina 000 (de cozonac)
  • drojdie proaspata (cat 3 nuci)
  • 1
  • 5 kg lapte proaspat
  • 750 g zahar
  • 21 galbenuse de ou (fara albus
  • deoarece aspreste aluatul)
  • un praf de sare
  • 3 fiole aroma de lamaie
  • coaja rasa de la 4 lamai (adaugate in laptele care a fost fiert si apoi dat la o parte de pe foc-aroma nu are voie sa fiarba)
  • 1 pachet de unt
  • 200g ulei.

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un vas mare si se adauga praful de sare amestecand. Separat laptele se fierbe cu putina sare, iar dupa ce este dat la o parte de pe foc se adauga zaharul amestecand pana ce se dizolva in lapte. Ouale se separa albus de galbenus; in galbenuse se pun aromele de lamaie si se amesteca bine, iar albusele se folosesc la crema cu care se umple cozonacul. Se face maiaua din drojdie o mana de faina si lapte cald, se lasa la crescut si cand isi tripleaza volumul se adauga in faina.

Concomitent se adauga cate putin lapte si incepe incorporarea ingredientelor: ouale si cate putin ulei caldut astfel incat sa se formeze aluatul ce trebuie framantat 1/2 h (nu mai mult din cauza galbenuselor care ajuta foarte mult si care fac un aluat delicios ). La finalul framantatului, topiti pachetul de unt si rupeti o bucata de aluat asezand-o peste untul turnat fierbinte in vasul de framantat, astfel incat sa se formeze un bloc aluat-unt. Se mai framanta 5 minute si apoi se lasa la crescut. Acest procedeu este procedeul prin care se formeaza foietajul la cald. Rezultatul vor fi foile de cozonac care se for rupe fashii din felia de cozonac! Crema se face din albusele separate cu 200 g de cacao si 300g nuci macinate. Daca se doreste, se pun si stafide aromate cu 4 fiole de esenta de rom.

Impachetarea se face luand o bucata de aluat care sa umple cam 40% din forma de copt (calculata cu umplutura cu tot). Atentie! Pregatiti doar cate 2 cozonaci pt crescut, restul lasati in vasul in care ati framantat pregatindu-i pe urmatorii 2 cand precedentii sunt bagati in cuptor. Altfel cresc toti odata! Se taie foaia intinsa de aluat in doua pe masa si se pune pe fiecare bucata de aluat crema de mai sus. Se ruleaza ca pe creion, obtinandu-se doua suluri de aluat care se impletesc.

Acest sul impletit trebuie sa ocupe cam 40% din forma de copt pt ca daca e mai mare, la crescut se va prelinge pe marginea formei si va curge. Se lasa la crescut pana ajung la suprafata formei, se ung cu ou batut si se baga la cuptor, unde se coc cam 40 de minute.

Este un cozonac perfect fiind foarte aromat si extrem de fin. Cam ca si panetone! Pofta buna!

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Salata cu cartofi noi si peste afumat

Cartofii se spala, se sterg si, daca sunt mai maricei, se taie in sferturi.

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise