COZONACI

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 6 galbenusuri
  • 600 ml lapte
  • 300 gr grasime(ulei+unt+margarina RAMA)
  • 50-60 gr drojdie
  • aprox.400 gr.zahar
  • 20-30 ml rom
  • 1 lamaie - coaja rasa
  • 1 portocala - coaja rasa
  • 1 lingurita rasa sare
  • 250 gr stafide
  • 250 gr rahat
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • 2 fiole esenta de rom
  • 1 fiola esenta de lamaie
  • Umplutura: nuttela aprox.0.5 kg

Mod de preparare

In primul rand, se da drumul la cuptor si toate ingredientele se acomodeaza la temperatura bucatariei, cateva ore.

Drojdia se inmoaie cu putin lapte caldut (ATENTIE: nu fierbinte!) si 1 lingurita zahar (care ajuta drojdia sa creasca).

Separat se oparesc 2-3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, se amesteca energic sa nu faca cocoloase, se raceste. cand s-a racit suficient cat sa nu friga la mana, se amesteca cu drojdia, omogenizandu-se. Se lasa deoparte acoperita, la dospit.

Cat creste maiaua, se freaca galbenusurile cu zaharul, esentele, coaja rasa de lamaie si portocala.

Stafidele se pun la inmuiat in rom sau coniac.

Grasimea se amesteca si se tine intr-un vas pe aragaz, la cald.

Laptele se incalzeste si se tine la cald.

Cand maiaua este crescuta, se adauga peste faina (care a fost cernuta si tinuta la cald) galbenusurile, laptele, grasimea cate putin; se framanta bine pana incep sa se formeze basici si aluatul se simte elastic la mana. La final sa adauga stafidele scurse.

Se aduna aluatul, se acopera, se tine la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul, aprox.2-3 ore.

Cand a crescut suficient, se unge mana cu unt, formele de cozonac la fel; se iau bucati din aluat, se intind pe masa de aluat unsa cu unt, se umplu cu crema de ciocolata; se ruleaza si se aseaza in forma.

aluatul trebuie sa umple cam 1/2 forma.

Se pune din nou la crescut.

Se da la cuptor (care a fost incins) la foc mediu spre mic; aprox.35-45 minute. Cand s-a copt, se scoate pe un suport de lemn, se presara cu zahar pudra.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise