Ingrediente
- Curry(in l.tamil inseamna sos) este numele acordat unor mancaruri originare din India,Sri Lanka,Bangladesh si tarile din Asia de Sud-Est, care au in comun o combinatie de condimente care include in mod obligatoriu ardei iute proaspat sau uscat.
- Combinatia de condimente variaza de la regiune la regiune ; sunt folosite ca atare sau macinate si se pot adauga la momente diferite ale prepararii pentru a obtine arome diferite.
- Curry se gateste cu pui, carne,peste,crustacee cu diferite vegetale sau poate fi exclusiv vegetarian.
- De asemmenea curry poate fi un sos gatit cu iaurt,lapte de cocos,legume pasate,supa sau uscat –gatit cu foarte putin lichid , care se lasa sa se evapore prin fierbere.
- Condimentul cunoscut sub numele de curry a fost introdus in Europa in secolul al 18-lea de negustorii indieni ca un amestec de diferite condimente.
- Frunzele de curry sunt niste frunze aromatice ale copacului Murraya koeniggi folosite in multe mancaruri in India si Sri Lanka.
- Se prajesc impreuna cu ceapa la inceputul prepararii mancarii si ii dau o aroma speciala si putin dulceaga.
- Se pot folosi atat frunzele verzi,cat si cele uscate; dar aroma este mai puternica de la frunzele verzi.
- Avem nevoie de:
- - 6 vinete mici roz
- - 100 g seminte de susan prajite si macinate marunt
- - 1/4cana suc de tamarind
- - 1 ceapa medie taiata marunt
- - 1/2lingurita pasta de usturoi
- - 1/2lingurita pasta de ghimbir
- - sare dupa gust
- - boia iute( chilli) dupa gust
- - 1/2lingurita curcuma
- - 1/2lingurita boabe de mustar
- - 1/2lingurita chimin macinat
- - cateva frunze de curry( eu am avut uscate)
- - 1 lingurita de coriandru macinat
- - 1 cub de zahar de cocos
- - ulei
Mod de preparare
Vinetele se spala si se usuca cu un prosop de bucatarie.
Se fac pe lung 2 crestaturi in asa fel incat sa se deschida ca niste petale ,apoi se calesc in ulei pana isi schimba culoarea si s-au inmuiat.
Se scot pe hartie absorbanta pentru a se elimina surplusul de ulei.
Se incalzeste intr-o tigaie wok putin ulei, se adauga chiminul, boabele de mustar si frunzele de curry.Se calesc cca ½ de minut apoi se adauga ceapa si se lasa pana ia o culoare aurie.
Se adauga pasta de usturoi si ghimbir,semintele de susan( eu am lasat 1 lingura mare de seminte de susan intregi) ,sarea,boiaua iute,curcuma,coriandrul,zaharul de cocos si sucul de tamarind.
Se fierb la foc potrivit 5 minute.
Se adauga vinetele calite si se mai lasa 10 minute.
Se servesc cu paine Indiana “chappati” sau garnitura de orez fiert.
Pofta buna!