Gogosi sau pancove ca in Ardeal

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 ou,
  • 3 cani de faina,
  • un cub de drojdie,
  • un praf de sare,
  • doua linguri de zahar,
  • o cana si jumatate de lapte,
  • mirodenii (eu am folosit esenta de lamaie si coaja rasa de portocala)

Mod de preparare

Am citit multe retete de preparare a gogosilor si am mai facut dar mereu faceam "dupa ochi".

Astazi insa, am incercat o reteta de pancove ardelenesti, asa cum m-a invatat mama soacra si au iesit pufoase si delicioase, de aceea si postez reteta mea, care sper sa va fie de folos atunci cand doriti sa preparati ceva usor si gustos.

Intr-un lighenas se pune faina, oul si sarea.

Drojdia se pune intr-o cescuta, peste care se adauga 2-3 lingurite de zahar si se amesteca bine cu lingurita, pana devine lichida. Peste drojdie se toarna putin lapte caldut (nu fierbinte!) pentru a dizolva drojdia, se amesteca putin si se toarna apoi amestecul de lapte si drojdie in lighenasul cu faina.

In restul de lapte ramas se pun cele doua linguri de zahar, se amesteca pana la dizolvare si apoi se toarna in lighenas totul si se incepe framantatul aluatului.

Se framanata bine, adaugand lapte daca mai e necesar. Eu am framantat cu mixerul, cu lopatelele in forma de spirala, e mai usor pentru noi.

Se lasa la dospit 30 minute.

Dupa ce aluatul a dospit, se presara pe o planseta faina peste care se rastoarna aluatul si se intinde usor cu un sucitor, pana la o grosime a foii de 1 deget grosime.

Se taie forme rotunde cu ajutorul unui pahar sau folosind orice alta forma.

Intr-o tigaie se pune ulei la incins si cand acesta e fierbinte se pun la prajit formele de aluat obtinute, intorcandu-le pe ambele parti.

Se pudreaza cu zahar si se servesc cu muuuulta placere.

Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise