Inghetata de vanilie cu alune pralinate

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru crantzul de alune:
  • 100 gr. zahat;
  • 100 gr. alune prajite fara sare;
  • Pentru inghetata:
  • 600 ml. frisca lichida (eu am folosit Creme Patisserie);
  • 100 gr. caise deshidratate;
  • 3 albusuri de ou;
  • 1 fiola esenta vanilie;
  • semintele de la 1/2 pastaie de vanilie;
  • 100 gr. zahar;
  • 75 ml. apa;
  • putina sare

Mod de preparare

Cum preparam crantzul:

Topim intr-un vas 100 gr. zahar, amestecand continuu pentru a nu se arde pana obtinem un caramel de culoare brun-aurie. Cand zaharul este complet topit adaugam 100 gr. alune tocate amestecam rapid,astfel incat sa se amestece in totalitate cu caramel. Amestecam putin pentru a gati usor si alunele, apoi turnam crantzul pe o bucata de folie metalica si-l intindem cat mai uniform. Lasam sa se raceasca , apoi il dezlipim de pe folie si il tocam cu un cutit sau il punem intr-o punga si-l zdrobim bine cu ciocanul pentru carne.

Cum preparam inghetata:

Batem cu mixerul frisca lichida pana ce devine pufoasa si o pastram in frigider pana preparam amestecul de albusuri.

Mixam cele 3 albusuri cu putina sare pana obtinem o spuma tare.

Separat, punem intr-un vas 75 ml. apa si 100 gr. zahar si amestecam din cand in cand, pana incepe sa fiarba. Cand siropul se leaga ( face spuma ) oprim focul si-l incorporam in albusurile de ou, mixand continuu. Siropul fierbinte va gati albusurile.

Adaugam vanilia , mai mixam putin si lasam compozitia sa se raceasca.

Maruntim caisele deshidratate ( eu le-am tocat la robot ), adaugam frisca batuta , crantzul de alune si compozitia de albusuri. Amestecam bine cu ajutorul unei linguri.

Punem compozitia obtinutal in vase de plastic prevazute cu capac si le dam la congelator pentru minim 4 ore.

Putem servi inghetata simpla sau alaturi de fructe de padure si diverse sosuri de fructe. Eu am servit cu mure si sos de visine facut in casa.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise