Intorsuri

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -1 kg de faina alba. -1 ou. -50 g untura de porc. -150 ml de ulei
  • sare; dupa caz 200 g brinza sarata sau dulce
  • mere pregatite ca pentru placinte.

Mod de preparare

Este o reteta de desert foarte veche pe care o faceau mai demult oameni saraci, care a inceput sa se piarda si care inca se mai face la tara. Eu am invatat-o de la bunica, care la rindul ei a invatat-o de la bunica ei. Intr-un castron mai mare punem faina, 2 lingurite de sare fina si oul. Incepem sa framintam adaugind treptat apa calduta ca pentru piine. Framintam pina cind coca nu se mai leaga de miini si devine un aluat omogen si elastic ca o plastelina. Cind este bine framintata o golim pe o planseta sau pe masa infainata si continuam sa o mai framintam pentru inca circa 5 minute dupa care ii dam o forma alungita si o impartim in 6 portii egale. Luam fiecare portie in parte, o intindem putin cu sucitoarea si cu dosul unei liguri deasupra intindem un strat subtire de untura de porc (poate fi folosit si ulei,dar nu are acelasi gust) si lasam sa se odihneasca circa 5 minute. In acest timp intindem pe masa o fata de masa si ne pregatim de operatiunea cea mai dificila. Luam cite o portie si incepem sa o intindem doar cu mina, fara sucitoare, doar cu buricele degetelor, pina devine o foaie subtire si transparenta ajungind aproape la dimensiune mesei. Tot acest timp avem grija sa nu se rupa (chiar daca se rupe nu e un dezastru). Dupa care punem umplutura aleasa (mere sau brinza sarata sau dulce) sau chiar si fara umplutura si cu ajutorul fetei de masa (ridicind de fata de masa), incepem sa o rulam, prima data de o parte pina la jumatate,apoi de cealalta parte,obtinind astfel 2 rulouri. Cu un cutit despartim cele 2 rulouri si le rulam pe fiecare in parte in forma de spirala. Le punem deoparte si repetam operatiunea cu fiecare portie in parte. Cind am terminat aceasta operatiune, punem intr-o cratita (este indicata o cratita cu pereti grosi), uleiul la incins, luam fiecare spirala si cu ajutorul sucitorii o intindem cit mai mult posibil, dupa care le punem la fript in uleiul bine incins, la foc potrivit si le lasam sa se friga pina incep sa se rumeneasca, dupa care le intoarcem pe cealalta parte. Se servesc calde sau reci.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise