Muraturi asortate

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 3 kg gogonele
  • 1 kg castraveti
  • 2 verze albe mici
  • 1 conopida mica
  • 6-8 buc ardei iute colorat
  • 1 capatana usturoi
  • 2 radacini hrean
  • marar
  • frunze de telina
  • frunze de visin
  • 50 g boabe piper mozaic
  • 50 g boabe de mustar
  • 5,5 l de apa
  • 6 linguri sare de mare pt muraturi(grunjoasa)
  • cimbru

Mod de preparare

Spalam bine gogonelele si castravetii ,apoi ii lasam sa se scurga bine de tot.

Varza o taiem in 4 sau 6 bucati, depinde cat este de mare.

Conopida se desface in buchetele apoi se spala si se scurge.

Hreanul se curata se spala si se taie in 4 fasii.

Frunzele se spala si se lasa la scurs.

Curatam usturoiul.

Pe fundul borcanului se pun frunze de telina ,cimbru, marar, cativa catei de usturoi si o crenguta de visin.

Asezam apoi in borcan, alternativ gogonelele, castravetii, varza si conopida.

Pe marginile borcanului punem cate 2 ardei iuti si fasii de hrean.

Intr-o oala punem apa la fiert si la fiecare l/apa punem 1 lingura cu sare.Daca avem un borcan de 5 l punem 2,5 l apa, la unul de 3 l punem 1,5 l apa.Mie mi-au iesit un borcan de 5 l si doua de 3 l.Deci 11 l in total la care am pus 5,5 l de apa si 7 linguri de sare grunjoasa de mare.Lasam sa fiarba 10 minute.

In apa mai adaugam cateva frunze sa dea un clocot.Putem pune si 1-2 ardei iuti si cativa catei de usturoi.

In borcane punem cate o lingura cu boabe de piper si una cu boabe de mustar.

Dupa ce am umplut borcanele cu legume pina sus , turnam apa fierbinte peste ele.

Nu mai este nevoie sa punem cutit sub borcan( borcanele noi) pentru ca acum sticla din ce se fac borcanele , este astfel facuta, incat sa reziste la temperaturi inalte.

Punem capacul pe borcan sau legam cu celofan dublu.

Lasam sa se raceasca in pat cald pina a doua zi, cand punem borcanele la rece in beci sau in camara.

Nu va speriati daca muratura este tulbure....in cateva zile se va limpezi, daca sta la rece.

Unul din borcane l-am pus in prosoape la fiert-dunst- 15 minute , pe aragaz. Si asta pentru ca asa facea mama pe vremuri....Acum vreau sa las un borcan nefiert si unul fiert , ultimele borcane cu muraturi, sa vad daca este vreo diferenta intre ele.....

Sunt sigura ca la iarna, gogonelele vor fi mununate alaturi de o friptura bine rumenita .

Sa aveti pofta !

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise