Piine impletita

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -1 kg faina
  • -5 lingurite de zahar
  • -2 lingurite de sare
  • -25-30 g drojdie(cca 4 lingurite de drojdie uscata)
  • -cca 30 ml ulei de masline
  • -3 linguri lapte praf
  • -apa calduta pt.framintat(cca 550 ml)

Mod de preparare

Se face o \"maia\" dintoata drojdia,1,5 lingurita zahar(din cele 5),100 g faina si cam 150-200 ml apa calduta(din cele 550 ml).Se lasa \"maiaua\" la dospit,cam 15 minute.

In timpul acesta,faina se amesteca(freaca) cu uleiul;faina trebuie sa fie omogenizata cu uleiul;se pune,pe urma restul de zahar,sarea si laptele praf.

Se pune pe urma, \"maiaua\" dospita si inca vreo 350 ml apa calduta.Se framinta bine;daca aluatul e tare,se mai pune apa(eu mai pun);trebuie sa rezulte un alua elastic,nelipicios,usor de manevrat.Se framinta cca 15 minute.

Aluatul facut,se presara cu putina faina,se acopera cu un capac,apoi cu o paturica(folosita in acest scop);se pune intr-un loc caldut,ferit de curent si se lasa 1 ora sau o ora si un sfert.

Dupa cca 1 ora,aluatul(dospit) se framinta cam 5 minute,apoi se imparte in 2 parti egale;se fac 2 botzuri;fiecare bucata(botz) se imparte in 3 botzuri egale.Se lasa sa creasca vreo 5 minute.

Deci fiecare botz mare e o piine;dintr-un kg faina se fac 2 piini.

O piine se face asa:cele 3 botzuri mici(un botz mare) se ruleaza,se fac 3 suluri(vezi poza),mai lungi decit tava cu cca 0,5.Eu folosesc tavi de 22,5/8,5 cm;deci lungimea sulului e de cca 33-34 cm.

Suprafata de lucru,unde rulam,o ungem cu f.putin ulei.

Inainte de a incepe impletitul,aprindem cuptorul la foc f puternic.

Cele 3 suluri,se impletesc,incepind de la jumatate(vezi poza),se pun in tava unsa,la baza cu putin ulei.Cind ambele piini sint gata(impletite),se lasa sa creasca (acoperite cu un cearceaf) caldut,ferit de curent.

Se pun,apoi in cuptorul fierbinte(preincalzit);se lasa la foc puternic primele 15 minute,apoi,daca focul e f.mare,facem putin mai mic focul.

Se lasa in cuptor cca 50-60 minute.Dupa primele 15 minute,deschidem cuptorul si intorcem tavile.

Dupa ce piinea e coapta,se scot tavile din cuptor;piinea se lasa in tava cca 10 minute,apoi,se scoate din tava,se pun pe un fund de lemn,acoperit cu un cearceaf grosut;piinile se acopera cu un cearceaf grosut si se lasa sa se raceasaca.

Numai dupa ce se racesc se taie.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise