Aceasta prajitura cu crema de caramel este un desert de casa fin si aromat, cu foi fragede si crema catifelata de caramel. Reteta simpla, perfecta pentru orice masa de sarbatoare sau momente de rasfat.
Prajitura cu crema de caramel este unul dintre acele deserturi de casa care nu dau gres niciodata: spornica, fina si plina de aroma. Foile subtiri, coapte separat, se imbina perfect cu crema catifelata de caramel, iar rezultatul este o prajitura clasica, apreciata de toti. Daca iubesti deserturile cu foi si creme aromate, iti vor placea cu siguranta si alte retete de pe site, precum prajitura Alba-ca-Zapada, prajitura Albinita sau prajitura cu foi si crema de vanilie. Perfecte pentru sarbatori, dar si pentru momentele in care vrei ceva dulce si facut in casa.
Foi
Intr-un bol, bate ouale cu zaharul, sarea si zaharul vanilat.
Adauga laptele si amesteca bine pana se dizolva zaharul.
Incorporeaza uleiul si amoniacul stins cu otet.
Adauga treptat faina si framanta pana obtii un aluat potrivit de tare.
Imparte aluatul in 6 bucati egale (aprox. 200–220 g fiecare).
Intinde fiecare bucata in foi subtiri si coace-le pe dosul tavii (32x33 cm), tapetata cu faina sau hartie de copt.
Coace foile in cuptorul preincalzit la 180°C, cate 13–15 minute, pana se rumenesc usor.
Crema
Pune zaharul intr-o cratita si lasa-l sa se caramelizeze, fara sa-l arzi (altfel devine amar).
Adauga untul taiat cubulete si lasa-l sa se topeasca.
Toarna cu grija 800 ml lapte fierbinte sau la temperatura camerei.
Amesteca cei 200 ml lapte ramasi cu faina, apoi toarna amestecul in cratita.
Fierbe crema pana se dizolva caramelul, apoi inca 5 minute dupa ce ai adaugat faina, amestecand continuu.
Opreste focul si las-o sa se racoreasca; se va ingrosa pe masura ce se raceste.
Asamblare
Umple foile cu crema calda spre rece.
Pune o greutate deasupra prajiturii si las-o pana a doua zi, ca sa se inmoaie foile si sa se intareasca crema.
Taie prajitura in formele dorite si presara zahar pudra vanilat deasupra.
Pofta buna!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise