Prajitura cu foi de nuca si crema de vanilie – cel mai fin, cremos si aromat desert

Incearca reteta noastra de prajitura cu foi de nuca si crema de vanilie, un desert cremos si aromat, perfect pentru mesele festive si momente dulci.

Timp pregatire
35 minute
Timp coacere
15 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Foi (2 bucati):
  • 8 albusuri
  • 250 g nuci macinate
  • 100 g faina
  • 150 g zahar tos
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 praf de sare
  • Crema:
  • 1 l lapte
  • 8 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 140 g amidon alimentar
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 250 g unt (min. 80% grasime), la temperatura camerei
  • Decor:
  • 100 g zahar
  • 100 g nuci

Mod de preparare

Daca iti plac deserturile cu nuci si creme fine, aceasta prajitura cu foi de nuca si crema de vanilie este alegerea ideala. Foile fragede cu nuca prajita si crema matasoasa de vanilie se impletesc intr-un gust echilibrat, perfect pentru mesele de sarbatoare sau pentru a rasfata familia intr-o zi obisnuita.
Daca esti in cautare de inspiratie, iti recomand si prajitura Alba-ca-Zapada, Amandina clasica sau prajitura Intercontinental. Toate sunt usor de facut si aduc in casa mirosul dulce al copilariei.

Foi cu nuci

Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Bate albusurile cu praful de sare pana obtii o spuma tare.
Adauga treptat zaharul, mixand pana se topeste complet.
Incorporeaza usor, cu o spatula, amestecul de faina, nuca macinata si praf de copt.
*Prajeste usor nuca inainte de a o macina, pentru aroma intensa.
Imparte compozitia in doua si coace fiecare foaie in tava (25X35 cm), tapetata cu hartie de copt, cate 15 minute.
Raceste foile pe un blat de lemn dupa ce dezlipesti hartia.

Crema de vanilie
Pune 750 ml lapte la fiert.
Intr-un alt vas, amesteca galbenusurile cu zaharul si amidonul. Adauga treptat 250 ml lapte rece, amestecand continuu.
Toarna laptele fierbinte peste compozitia de ou, apoi pune vasul la foc mic si gateste pana se ingroasa ca o budinca.
Nota: amidonul ingroasa brusc — amesteca repede cu telul ca sa eviti cocoloasele.
Acopera crema cu folie alimentara direct pe suprafata si las-o sa se raceasca complet.
Mixeaza untul moale si incorporeaza treptat crema racita. La final, adauga esenta de vanilie.

Decor crocant
Caramelizeaza zaharul (fara a-l arde, altfel devine amar).
Adauga nuca, amesteca si rastoarna rapid pe hartie de copt.
Dupa racire, zdrobeste grosier in robot.

Asamblare
Foaie cu nuca
Jumatate din crema de vanilie
A doua foaie cu nuca
Restul de crema
Presara caramelul cu nuca zdrobita

Finalizare
Lasa prajitura la rece minim 4-5 ore (ideal peste noapte).
Taie felii cu un cutit trecut prin apa fierbinte pentru margini curate. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise