Prajitura cu fructe uscate si sos caramel

Ingrediente

  • 6 oua
  • 6 linguri de faina
  • 6 linguri de zahar
  • 5 g praf de copt
  • vanilie
  • cardamom
  • cuisoare
  • scortisoara
  • caise confiate
  • curmale
  • coaja de portocala
  • pentru sos caramel:
  • 7 linguri de zahar
  • 50 g unt
  • 3 linguri lapte condensat
  • 50 ml brandy Ararat
  • fistic pentru decor

Mod de preparare

Pentru inceput am taiat caisele, curmalele si coaja de portocala in cubulete. Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza pana la obtinerea unei spume dense dupa care se adauga zahar si se mixeaza in continuare. Se va obtine o spuma tare in care se adauga cuisoarele si cardamomul pisate in mojar si scortisoara. Tot acum se pun vanilia, praful de copt si galbenusurile. Se mixeaza pana la omogenizare dupa care se pune faina si se continua; verificam sa nu ramana cocoloase de faina.

Jumatate din cantitatea de compozitie se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Apoi se pun fructele uscate si cojile de portocale amestecate cu putina faina. Peste acestea se pune restul de compozitie si se niveleaza. Blatul se coace la temperatura medie, in cuptorul pe care l-am preincalzit inainte.

Dupa ce blatul s-a copt, se prepara sosul caramel. Zaharul se topeste intr-o craticioara, amestecand continuu.

Cand zaharul e caramelizat, se ia cratita de pe foc si se adauga untul. Se amesteca bine.

Apoi se adauga laptele condensat si se omogenizeaza. In final se pune brandy si se amesteca bine pana la obtinerea unui sos destul de fluid care atunci cand se raceste devine vascos. Noua ne-a placut mult. Aromele, texturile si culorile se imbina de minune atunci cand prajitura este servita.

Alte retete delicioase gasiti pe blogul Life and Coffee Beans.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise