Prajitura cu ness si bezea

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 150g zahar tos
  • 75g faina
  • 25g miez de nuca macinat
  • 10g cacao (1 lingura)
  • Pentru crema de ness:
  • 250g margarina Rama la cub
  • 200g zahar pudra
  • 3 galbenusuri
  • 2 lingurite de ness
  • Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • 120g zahar tos
  • Pentru ornat:
  • Ciocolata cu lapte

Mod de preparare

Punem 6 galbenusuri intr-un bol si le batem pana se omogenizeaza.

Punem 6 albusuri intr-un castron incapator si incepem sa le batem cu mixerul, pana obtinem o spuma consistenta

In spuma obtinuta adaugam 150g zahar tos si mixam din nou, pana se inglobeza bine de tot si spuna se intareste.

In spuma obtinuta adaugam cele 6 galbenusuri pe care le-am omogenizat initial si amestecam cu o spatula, usor de jos in sus pana se inglobeaza complet.

In compozitia obtinuta adaugam 75g faina si amestecam din nou cu o spatula, usor de jos in sus pana se omogenizaza complet.

Adaugam si 25 g miez de nuca macinat, amestecam din nou cu spatula usor pana se inglobeaza complet.

In final, adaugam 1 lingura cacao si amestecam din nou pana se inglobeaza complet.

Luam o tava (24cm/38cm), o ungem cu ulei sau unt si o tapetam cu faina, apoi turnam compozitia pentru blat, nivelam egal si frumos, o introducem in cuptorul preincalzit si o lasam la copt intre 20 si 30 minute, depinde de cuptor. Pentru a verifica daca blatul este copt faceti testul cu scobitoarea. Dupa ce blatul este copt, il scoatem pe un fund de lemn si il lasam la racit.

Intr-un bol punem ness-ul, adaugam 3 linguri de apa calda si amestecam cu o lingurita, pana se dizolva.

Intr-un alt bol, punem 3 galbenusuri si le amestecam cu o spatula pana se omogenizeaza.

Intr-un castron mai incapator punem cubul de margarina, care trebuie sa fie moale, la temperatura camerei, adaugam zaharul pudra si incepem sa-l mixam, pana obtinem o compozitie omogena.

In compozitia de unt, adaugam cele 3 galbenusuri omogenizate mai inainte si mixam pana se inglobeaza complet.

Adaugam apoi si nessul dizolvat in prealabil si mixam din nou pana obtinem o crema omogena.

Pentru bezea, punem 3 albusuri intr-un castron termorezistent, le mixam bine pana obtinem o spuma.

Adaugam in spuma obtinuta si zaharul tos, mixam din nou pana se inglobeaza complet.

Imediat, mutam castronul cu aceasta compozitie, pe baie de aburi, cu fundul intr-o cratita cu apa care fierbe si mixam incontinu, pana suprafata bezelei devine foarte lucioasa, intre 3-6 minute.

Dupa ce blatul si bezeaua s-au racit, putem incepe sa asamblam prajitura.

Punem blatul pe o tava, peste intindem intreaga cantitate de crema de ness si o nivelam frumos.

Peste crema de ness intindem bezeaua, uniform, cu o spatula.

Peste bezea, radem din belsug ciocolata, pe razatoarea mica. De preferat ar fi sa lasati prajitura sa se aseze pana a doua zi (insa se poate servi si imediat).

Am vazut aceasta reteta pe site-ul lui Gourmandine si m-am decis sa o incerc. Multumesc!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise