Prajitura cu prune si bezea – reteta simpla, cu blat pufos si fructe aromate

Incearca reteta noastra de prajitura cu prune si bezea: blat pufos, fructe suculente, dulci-acrisoare si bezea dulce, aerata si crocanta la exterior. Perfecta pentru orice ocazie si-n orice anotimp.

Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 galbenusuri
  • 10 linguri lapte (aprox. 120 ml)
  • 100 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 200 g faina
  • 1 plic zahar vanilat sau ½ lingurita extract de vanilie
  • Pentru stratul de fructe:
  • 800 g prune bine coapte
  • Pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • 150 g zahar
  • putina vanilie

Mod de preparare

Daca iti plac prajiturile de casa cu fructe, atunci aceasta prajitura cu prune si bezea va deveni rapid preferata ta. Blatul pufos, prunele aromate si stratul de bezea aerata se imbina perfect intr-un desert de sezon, ideal pentru intreaga familie. Este o reteta simpla, dar spectaculoasa, care iti aduce aminte de gustul copilariei.

Iti recomand sa incerci si alte retete similare, cum ar fi pandispanul cu visine, prajitura pufoasa cu piersici sau checul pufos cu lamaie. Toate sunt usor de pregatit si la fel de gustoase.

Foloseste o tava dreptunghiulara de 28x20 cm sau rotunda de 24-26 cm diametru.
Tapeteaza cu hartie de copt sau unge cu unt si presara faina.

Bate galbenusurile cu sarea si zaharul pana se deschid la culoare.
Adauga laptele, uleiul si vanilia, amestecand usor.
Cerne faina impreuna cu praful de copt si incorporeaza treptat in compozitie, pana obtii un aluat moale, ca de chec.
Toarna aluatul in tava si niveleaza.

Spala prunele, taie-le in jumatati si scoate samburii.
Asaza-le cu partea taiata in sus peste blat, una langa alta (nu trebuie sa fie foarte inghesuite, dar nici sa ramana goluri foarte mari).

Pune tava in cuptorul preincalzit la 180°C (foc mediu) pentru 25–30 de minute, pana cand blatul e aproape copt, dar nu complet (trebuie sa fie ferm la atingere).

Intre timp bate albusurile spuma tare.
Adauga zaharul treptat, mixand continuu pana devine o bezea lucioasa si ferma.
La final, adauga vanilia.

Scoate prajitura din cuptor si intinde bezeaua uniform deasupra.

Pune din nou tava in cuptor la 140°C inca 20 de minute, pana cand bezeaua capata o crusta usor aurie, dar ramane alba si frumoasa.
Lasa prajitura sa se raceasca complet in tava, apoi taie patrate sau felii.

Rezultatul: un blat pufos, fructe suculente si un strat de bezea fin, usor crocant la exterior.

Iata cateva trucuri ca prunele sa nu lase prea mult suc si sa inmoaie blatul:

Scurge bine prunele – dupa ce le tai in jumatati, poti sa le presari cu putin zahar si sa le lasi 10–15 minute intr-o sita; vor lasa suc, pe care il arunci.

Tavaleste prunele prin putina faina sau gris – dupa ce le-ai scurs, treci partea taiata printr-un praf de faina sau gris fin; asta absoarbe excesul de lichid.

Presara pe blat un strat subtire de gris (1–2 linguri) inainte de a aseza fructele – va absorbi sucul lasat in timpul coacerii.

Alege prune mai tari si mai coapte, nu foarte zemoase – sunt ideale pentru prajituri.

Trucuri pentru bezea inalta si aerata

Albusuri la temperatura camerei – se bat mai bine si prind mai mult aer. Scoate ouale din frigider cu 30 de minute inainte.

Bol curat si uscat – orice urma de grasime sau apa „omoara” spuma. Ideal, foloseste un bol de sticla sau metal.

Un strop de sare sau zeama de lamaie – adauga la inceput 1 varf de cutit de sare sau cateva picaturi de zeama de lamaie; stabilizeaza spuma.

Zaharul adaugat treptat – nu-l pui dintr-o data; incepi sa-l adaugi cate 1 lingura, mixand bine dupa fiecare, pana se dizolva complet. Bezeaua trebuie sa fie lucioasa si ferma, sa stea pe tel.

Coacere la temperatura scazuta – dupa ce a crescut frumos la inceput (5 min la 160°C), redu temperatura la 130–140°C si coace mai mult (20–25 min). Asa nu se lasa si ramane inalta, cu crusta usor crocanta si interior moale, tip „marshmallow”.

Las-o sa se raceasca in cuptor – dupa ce e gata, opreste cuptorul si lasa tava 10–15 minute cu usa intredeschisa; asa bezeaua nu crapa si nu se lasa.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise