Prajitura de Craciun

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat:
  • 400g faina
  • 100ml ulei
  • 7linguri zahar
  • 4albusuri+3oua intregi
  • 1plic praf de copt
  • 100g nuca macinata
  • coaja rasa de la 2portocale
  • Crema:
  • 500ml lapte
  • 100g zahar
  • 1pachet de unt
  • 4galbenusuri
  • 40g amidon alimentar
  • 1pastaie de vanilie
  • fructe de padure
  • Glazura:
  • 150g ciocolata menaj
  • 1lingura unt
  • 2linguri lapte

Mod de preparare

Se freaca 3galbenusuri(de la ouale intregi) cu zahar pana rezulta o crema pufoasa,se adauga uleiul cate putin,coaja de portocala,miezul de nuca,cele 7albusuri batute spuma cu un praf de sare,se amesteca usor cu o spatula iar la final faina amestecata cu praful de copt si cernuta;se toarna compozitia intr-o tava cu hartie de copt si se lasa la cuptor la foc mediu 40min(depinde de cuptor)

Se fierbe laptele cu zahar,pastaia de vanilie taiata pe lungime la foc mic,se adauga galbenusurile frecate separat cu amidon si se amesteca continuu pana capata consistenta unei creme iar dupa ce s-a racit foarte bine,se incorporeaza untul moale cate putin,amestecand energic.

Intr-un vas pe foc mic sau bain-marie, se pun ingredientele pentru glazura,iar dupa ce s-a topit ciocolata se da deoparte vasul si se amesteca pentru fluidizare.

Blatul dupa ce s-a racit se taie pe orizontala,se pune jumatate din crema,deasupra fructele,se acopera cu restul de crema apoi a doua felie de blat,se preseaza putin si se lasa la frigider cateva ore.

Inainte de servire se toarna glazura,se orneaza,se taie si se serveste.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise