Prajitura din aluat dospit,cu fulgi de migdale

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • -500 g faina
  • -2 lingurite de drojdie uscata;se poate folosi si drojdie proaspata(cam 30 g,cred)
  • -100 g margarina(sau unt)
  • -75 g zahar
  • -coaja de lamiie si portocala
  • -1 lingurita de cardamom
  • -1 ou
  • -250 ml lapte
  • Pentru pus deasupra aluatului:
  • -100 g unt moale
  • -100 g zahar(neaparat tos)
  • -25-30 g fulgi de migdale

Mod de preparare

Pentru a face aluatul,procedam asa:intr-un pahar se pune drojdia cu 3-4 lingurite de zahar(din cele 75 g) si cca

150 ml lapte caldut(din cele 250 ml).Se lasa,acoperit,sa creasca,cca 10-15 minute.In timpul asta,nu stam;faina

(cernuta) o mestecam,cu mina(prin frecarea ambelor miini),pina ce nu se mai vede margarina).

Apoi,peste faina,se pun toate celelalte ingrediente(inclusiv drojdia crescuta.Se mesteca,bine,toate,apoi se framinta cca 10 minute.

Pe urma,aluatul se acopera,se inveleste si se lasa sa creasca(intr-un loc caldut,ferit de curent),cca 45-50 minute.

Dupa ce e dospit,aluatul se pune intr-o tava unsa cu unt(marg)si tapetata cu faina.Pentru cantitatea asta,eu folosesc o tava cu diametrul de 38 cm.

Intindem aluatul,in tava,cu mina,cit mai uniform;apoi,cu degetul mare,facem niste gropite,in toata tava(vezi poza);aceste gropite se umplu cu

unt(cele 100 g).

Pe urma presaram zaharul(100 g),apoi migdalele.

Acum,aprindem cuptorul,la foc puternic si punem in el(cuptor) o tava cu apa rece(de la robinet);tava cu apa se pune sub gratar(vezi poza).

Cind aluatul e crescut(dupa cca 25 minute),il dam la cuptor,la foc mediu,cca 50 minute.

Cind punem tava cu prajitura in cuptor,apa din tava,din cuptor,trebuie sa fiarba;punind apa in cuptor,zaharul de pe prajitura se topeste(de la aburi).

Tot timpul coacerii,trebuie sa fie apa in tava;daca e nevoie,mai punem(apa fierbinte).

Cind prajitura e gata,o lasam sa se raceasca,apoi o taiem in bucati patrate de cca 5/5 cm.

E o prajitura f.buna.

Lasam,asa,sa creasca cca 20-30 minute

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise