Prajitura zebra cu albusuri

Se spala piersicile si se pun la scurs intr-o sita.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 gr piersici din compot
  • 8 + 3 albușuri
  • 300 gr zahăr
  • 250 gr făină
  • 150 ml ulei
  • 100 gr iaurt
  • 50 gr carob( cacao)
  • 100 gr ciocolată
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • pentru decor:
  • ciocolată

Mod de preparare

Se spală piersicile și se pun la scurs într-o sită si pregatim tava cu hartie de copt si pornim cuptorul sa se incalzeasca.

Cu ajutorul mixerului se bat bine 8 albușuri presărate cu un praf de sare. Când bezeaua este tare, se adaugă treptat 200 g zahăr amestecat cu zahărul vanilat și se mixează în continuare, până ce zahărul s-a topit și bezeaua devine sticloasă.

Peste spuma de albușuri se adaugă treptat uleiul, apoi iaurtul, mixând în continuare până ce acestea se incorporează bine în compoziție.

Adaugăm treptat 200 g de făină și amestecăm încet cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn, până rezultă un aluat omogen.

În acest moment, împartim aluatul în două părți egale, punându-se în vase/boluri separate. Într-un vas, se adaugă carobul, iar în celălalt se adaugă restul (50 g) de făină, după care fiecare din cele două compoziții se omogenizează încet cu ajutorul unei spatule.

Peste compoziția albă, se presară trei sferturi din ciocolata tăiată mărunt care se amestecă în compoziție.

Restul de ciocolată se păstrează pentru decor.

Turnăm aluatul în tavă astfel: se ia câte o lingură pe rând din cele două compoziții și se toarnă alternând începând aproximativ din mijlocul tăvii, o lingură de aluat "alb", peste acesta se pune o lingură de aluat cu cacao, iar o lingură de aluat "alb" peste cel colorat...și tot așa se continuă, până se termină ambele compoziții. Pentru fiecare culoare, vor rezulta "cercuri" concentrice, în centrul cărora se va turna următoarea lingură de compoziție, alternând culorile, rezultând astfel acel model de "zebră".

După ce s-a turnat aluatul în tavă, se așază piersicutele scurse și se bagă tava în cuptorul încins, unde se lasă la copt cam 30 minute.

Între timp, se bat spumă tare celelalte trei albușuri cu un praf de sare, se presară treptat restul de zahăr rămas (100 g) și se mixează în continuare până când rezultă o bezea fermă și lucioasa.

După cele 30 minute, se scoate tava cu prăjitura din cuptor și se întinde deasupra bezeaua, cât se poate de uniform.

Se reintroduce tava în cuptor pentru încă 10-15 minute la 180 grade C, până când prăjitura este coaptă, iar bezeaua s-a rumenit ușor. (Dacă atingem ușor cu un deget, bezeaua nu se mai lipește). După 6-7 minute, am redus temperatura cuptorului la 160 grade C și am mai lăsat prăjitura cam tot atâtea minute.

Când este gata, prăjitura se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească în tavă.

Când s-a răcit, se rade deasupra ciocolata rămasă, eu am avut si 2 bucatele de ciocolata alba si am pus-o si pe aceea.

Nu pot sa va spun cat este de buna.

Pofta buna!!!

http://www.ancacuisine.com/prajitura-zebra-din-albusuri/

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise