Prepararea cascavalului

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • lapte proaspat (aprox 10 l)
  • cheag. Cheagul folosit este in pliculete sub forma de pulbere (30 grame)Se dizolva continutul pliculetului in 100 ml apa fiarta si racita , sau se respecta recomandarile de pe plic.

Mod de preparare

Se incalzeste putin laptele, se adauga 3-4 linguri de cheag si se asteapta ca laptele sa se coaguleze.Se asteapta cam o ora si jumatate.Cand laptele s-a coagulat se taie cu o lingura de lemn in mai multe bucati si apoi se incalzeste foarte putin vasul (la foc mic ,in acelasi timp incercand sa se adune incet casul.Casul obtinut se pune intr-o strecuratoare , si se lasa sa se scurga foarte bine.

Apoi casul se tine la dospit cam 2 zile, pana face niste gaurele.

Se fierbe apoi apa intr-un vas, casul se taie felii si se scufunda in apa fiarta, pana se inmoaie ca o guma. Se aseaza apoi intr-o forma speciala, se modeleaza cu o lingura si se lasa in forma pana se raceste. Se pune apoi in sare, se lasa cam o zi.Saramura se face destul de tare , se lasa pe o parte jumatae de zi si apoi se intoarce.Dupa ce este scos din saramura casul se lasa la scurs.

Cand este foarte bine scurs (se tine cam 3-4 zile intr-o camera racoroasa, atarnat) cascavalul se afuma in afumatori speciale.Pentru afumat am vazut ca se folosesc la foc lemne si conuri de brad .

Este o reteta din zona Vrancei (Soveja), cascavalul este foarte gustos si sanatos si poate fi pastrat destul de mult timp.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise