Se incalzeste putin laptele, se adauga 3-4 linguri de cheag si se asteapta ca laptele sa se coaguleze.Se asteapta cam o ora si jumatate.Cand laptele s-a coagulat se taie cu o lingura de lemn in mai multe bucati si apoi se incalzeste foarte putin vasul (la foc mic ,in acelasi timp incercand sa se adune incet casul.Casul obtinut se pune intr-o strecuratoare , si se lasa sa se scurga foarte bine.
Apoi casul se tine la dospit cam 2 zile, pana face niste gaurele.
Se fierbe apoi apa intr-un vas, casul se taie felii si se scufunda in apa fiarta, pana se inmoaie ca o guma. Se aseaza apoi intr-o forma speciala, se modeleaza cu o lingura si se lasa in forma pana se raceste. Se pune apoi in sare, se lasa cam o zi.Saramura se face destul de tare , se lasa pe o parte jumatae de zi si apoi se intoarce.Dupa ce este scos din saramura casul se lasa la scurs.
Cand este foarte bine scurs (se tine cam 3-4 zile intr-o camera racoroasa, atarnat) cascavalul se afuma in afumatori speciale.Pentru afumat am vazut ca se folosesc la foc lemne si conuri de brad .
Este o reteta din zona Vrancei (Soveja), cascavalul este foarte gustos si sanatos si poate fi pastrat destul de mult timp.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise