Reteta de chec marmorat cu cacao – usor de preparat, pufos si delicios

Prepara cel mai pufos si delicios chec marmorat cu cacao. Reteta simpla, rapida si usor de facut, perfecta pentru orice ocazie.

Portii
2
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 8 oua mari
  • 300 g zahar tos
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui sau rapita
  • 200 ml lapte la temperatura camerei
  • 400 g faina alba (tip 000)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 2 plicuri zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • un praf de sare
  • 3 linguri de cacao de buna calitate

Mod de preparare

Daca iti plac deserturile simple si aromate, atunci aceasta reteta de chec marmorat cu cacao va deveni rapid preferata ta. Se prepara usor, din ingrediente la indemana, si iese mereu pufos si gustos. Iar daca iti plac deserturile de casa, iti recomand sa incerci si reteta de chec cu lamaie, chec cu banane si nuci sau pandispan pufos cu fructe – toate la fel de delicioase si pe gustul tuturor.

Separi albusurile de galbenusuri.
Bati albusurile cu praful de sare, adaugi treptat 200 g din zahar → spuma tare, lucioasa (ca la bezea).

Galbenusurile + restul de zahar (100 g) + zaharul vanilat → mixezi pana devin deschise la culoare.
Torni in fir subtire uleiul, ca la maioneza.
Adaugi laptele si omogenizezi.

In crema de galbenusuri cerni faina + praful de copt.
Amesteci usor, apoi incorporezi albusurile batute, treptat, cu spatula (de jos in sus).

Imparti compozitia in doua boluri:
Aluat simplu (vanilat): 2/3 din compozitie.
Aluat cu cacao: 1/3 + 3 linguri cu varf de cacao cernuta (dizolvata in 3-4 linguri de lapte cald, ca sa nu ramana cocoloase).


In fiecare tava pui alternativ straturi:
2-3 linguri aluat simplu → 2 linguri aluat cacao → din nou simplu → cacao.
La final, cu o scobitoare sau cutit faci 2-3 miscari in forma de spirala pentru efect marmorat.
Tavi recomandate
2 forme de chec: 30 × 11 cm (sau 28 × 12 cm)
Daca ai forme mai mici (25 × 10 cm), iese mai inalt, dar verifici coacerea mai des.

Introduci tavile in cuptor, la 170 °C, 40-45 minute.
Verifici cu scobitoarea: trebuie sa iasa curata (fara aluat crud).
Nu deschide cuptorul in primele 25 minute, ca sa nu se lase checul.

Scoti checurile din tavi dupa 10 minute si le lasi pe gratar sa se raceasca.
Daca vrei, poti pudra cu zahar vanilat sau glazura cu ciocolata topita.

Rezultat final
Ies 2 checuri mari, inalte, pufoase, cu multa cacao.
Textura: moale si aerata, cu model marmorat.
Se pastreaza bine 3-4 zile in folie alimentara sau cutie inchisa. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise