Sarmale, ardei, dovlecei, rosii si ceapa umpluta

Se ia 1 kg de carne tocata ( 500 gr carne macra tocata de vita si 500 gr carne de porc).

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - 1 kg carne tocată ( 500 gr carne slabă, 500 gr carne cu grăsime);
  • - 200 gr orez;
  • - 4-5 linguri ulei ( daca carne nu are grăsime);
  • - 5 cepe de mărime medie, tocate mărunt;
  • - 2 morcovi dați pe răzătoare sau tocați în cubulețe mărunt;
  • - 1 ardei gras;
  • - 1 legătură pătrunjel verde ( facultativ);
  • - 2 linguri pastă de tomate sau bulion;
  • - 1-2 linguri făină de porumb pentru a lega compoziția;
  • - Condimente fie amestecul din comert special pentru sarmale sau doar sare, piper și boia dulce, respectiv iute, cimbru, foi de dafin.
  • - Cârnaț de casă și/ sau costiță afumată.
  • - Frunze de varză, viță de vie, tei, hrean, ardei pentru umplut, roșii scobite pentru umplut, ceapă scobită pentru umplut.

Mod de preparare

Se ia 1 kg de carne tocată ( 500 gr carne macră tocată de vită și 500 gr carne de porc), peste aceasta se adaugă 200 gr de orez.

Luăm 2 morcovi se dau pe răzătoare sau se toacă în cubulețe mărunt, după care se pun la călit în tigaia încinsă și unsă cu 2-3 linguri de ulei; peste morcov adaugăm cele 5 cepe de mărime medie tocate în cubulețe de talie mică, respectiv ardeiul tocat. Cu mare grijă, doar le călim, cât să scadă în volum, nu le ardem sau le prăjim. La final se adaugă totul peste orez, respectiv carnea tocată, se amestecă bine, se adaugă și restul ingredientelor: pasta de tomate, pătrunjelul verde, o roșie tocată, condimente după gustul fiecăruia și 1-2 linguri făină de porumb pentru a lega bine compoziția.

Compoziția rezultată se pune la frigider pentru 1-2 ore sau chiar peste noapte, după care se scoate și se modelează cât mai aspectuos sărmăluțele în diverse frunze: de varză murată sau proaspătă ( opărită), frunze de hrean, de viță de vie, de podbal, de tei, de fasole sau...facem ardei gras umplut, dovlecel, roșii sau ceapă umplută.

Fierberea:

După formarea sarmalelor, se ia un ceaun la fundul căruia se pun capetele, respectiv cotorii frunzelor de varză, hrean, iar peste acestea se așează ordonat sărmăluțele. Printre sărmăluțe se adaugă răzleț bucăți de cârnaț și/ sau felii de costiță afumată pentru gust. După ce am aranjat sărmăluțele în ceaun, se acoperă totul cu frunze ( varză sau de care folosim), se adaugă ușor 200 gr borș acru făcut în casă ( borș acru de putină – voi posta curând rețeta), iar restul se completează cu apă rece sau caldă, cât să acoperim sarmalele de vreo 2 degete în sus. Se adaugă un capac peste ceaun și se pun la foc mediu până încep să fiarbă, iar din momentul fierberii se dă focul la mic și se lasă să fiarbă în clocote mici.

La servire: le putem servi cu ardei iute, cu smântână sau cu pastă de usturoi și bineînțeles cu mămăligă caldă.

Poftă bună!

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise