Sprot (hamsii) marinat cu legume

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 gr. sprot( hamsii) sarat
  • 2-3 cepe mari (aproximativ 250 gr.)
  • 2 morcovi (cam 200 gr.)
  • 1 telina mica
  • 1 lingura mazare verde fiarta
  • 2 linguri boabe de soia fierte
  • 1 lamaie
  • 100 ml. otet de 9 gr.
  • 100 ml.apa
  • 100 ml.ulei
  • 2 linguri zahar
  • 1 pahar vin alb de buna calitate
  • piper
  • 2-3 boabe de coriandru
  • 2-3 foi de dafin

Mod de preparare

Sprotul se spala in cateva ape,cu grija sa nu se desire,apoi se pune la desarat pentru cel putin 12 ore,schimband apa de mai multe ori.Daca mazarea si soia nu sunt fierte,le fierbem intr-o craticoara,scurgem apa,le clatim cu apa rece si apoi le introducem in compozitie.

Celelate legume le taiem fideluta ,cat mai subtiri posibil,avand grija sa stropim telina cu putina zeama de lamaie pentru a nu se innegri.Fierbem otetul, apa si zaharul.

Dupa ce a dat doua trei clocote se adauga restul ingredientelor.Vinul,coriandrul,piperul si dafinul nu se fierb pentru a nu-si pierde din savoare.Pentru aranjatul sprotului ne vom volosi de o casoleta cu capac.

Taiem lamaia rondele foarte fine.Alegem 2-3 rondele de la mijloc cu care tapetam fundul casoletei.Aranjama apoi un strat de sprot,in asa fel incat sa se suprapuna cate putin unul pesete celalt fiecare pestisor.Punem apoi un strat de legume,cate 1-2 felii de lamaie si cateva boabe de mazare si soia.Continuam pana cand umplem casoleta.Ultimul strat trebuie sa fie de peste.Turnam apoi marinata rece peste amestecul de legume si peste.De regula cantitaile specificate pentru marinata sunt suficiente.Daca mai este nevoie,mai pregatim alta cantitate,mentinand proportiile.Trebuie sa tinem cont de faptul ca timp de 1-2 zile va trebui sa mai adaugam putin cate putin din marinata,pana cand pestele si legumele ajung la saturatie.Se da la rece timp de 5 zile.Temperatura optima de maturare este 10 gr.Daca nu avem un asemenea loc,putem introduce totusi casoleta in frigider,folosindu-ne de compartimentul unde temperatura este mai ridicata ( in cel de legume si fructe)Pastrata la frigider,marinarea dureaza cam 7 zile.

Inainte de a servi marinata de peste cu legume,rasturnam casoleta,pentru a se scurge cat mai mult lichid.apoi indepartam cu grija casoleta.Daca dorim putem sa ornam cu putina maioneza si cateva rondele de ceapa rosie.Restul de marinata se poate servi separat.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise