Tort

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat: 4 oua,
  • 125 g zahar,
  • 50 g faina,
  • 50 g amidon,
  • 1 zahar vanilat,
  • 1 varf de cutit sare.
  • Pentru umplutura: 200 g prune uscate (fara samburi),
  • zeama de la 1 1/2 lamaie,
  • 3 galbenusuri,
  • 1/4 l lapte,
  • 250 g frisca,
  • 100 g zahar,
  • 200 ml coniac.

Mod de preparare

Intr-un castron mare se prepara aluatul: se separa galbenusurile si se freaca (cu mixerul) impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, pana ce amestecul devine cremos. Intr-un alt castron, se bat spuma albusurile cu sarea. Se amesteca faina cu amidonul si se incorporeaza, alternand - albusuri-faina - in ouale batute cu zahar. Se incinge cuptorul la 190°C. Se unge o tava rotunda (diametrul 24 cm) si se intinde aluatul, apasand cu degetele pentru ca sa acopere (egal) toata suprafata. Se coace circa 30 de minute, pana ce se rumeneste, si se lasa sa se raceasca. Intre timp, se prepara umplutura: se fierbe laptele impreuna cu coaja de lamaie. Intr-un castron se freaca bine ouale cu zaharul si se incorporeaza laptele cald putin cate putin, amestecand continuu. Se toarna apoi intr-o cratita, se pune pe foc si se lasa sa se ingroase - fara sa dea in clocot - amestecand intruna. Se ia cratita de pe foc, se baga in apa rece si se raceste compozitia amestecand. Se taie blatul in trei parti iar prunele taiate bucati si crema se impart si ele in trei. Se asaza prima bucata de blat pe fundul unei forme (din ceramica sau Jena), se unge cu crema si se presara cu prune. Deasupra se pune a doua bucata, care se stropeste cu 1/2 din cantitatea de coniac. Se intinde din nou un strat de crema si se presara prunele. Se acopera apoi cu ultima bucata de blat, se stropeste cu alcool, se unge cu crema si se presara cu bucati de prune. Peste prune se mai intinde un strat de crema. Se amesteca frisca cu zaharul, se toarna intr-un cornet si se decoreaza tortul. Peste frisca se pot presara migdale prajite taiate felii. Daca doriti un \"Diplomat\" mai copios, preparati o cantitate si jumatate de crema.

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Salata de oua cu ton - reteta simpla si delicioasa

Doriti o salata rapida si hranitoare? Incercati aceasta reteta delicioasa de salata de oua cu ton. Combinatia savuroasa de...

Budinca de cozonac

Intr-un vas se pune laptele la incalzit, impreuna cu zaharul vanilat si pastaia de vanilie.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise