Tort cu crema de gutui

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 oua medii (M)
  • 240 g zahar
  • 220 g faina
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 1 praf sare
  • Crema de gutui:
  • 600 g smanatana lichida (30%grasime)
  • 320g gem de gutui
  • 100 g smantana fina si cremoasa (20% grasime)
  • 10 g gelatina
  • Crema de mascarpone:
  • 500 g smantana lichida
  • 250 g mascarpone
  • 80g zahar
  • Sirop citrice:
  • sucul de la 3 clementine potrivite
  • sucul de la 1/2 portocala
  • 2 lg zahar
  • Decor:
  • coaja de portocala
  • coaja de lamaie
  • felii de lamaie
  • felii de portocala
  • felii de gutuie

Mod de preparare

Blat

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (240 g) in doua transe si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.

4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand 1-2 minute (pana cand sunt total incorporate).

5. Cerne faina in compozitie in trei transe amestecand usor cu o spatula prin miscari circulare dupa fiecare transa adaugat.Inglobeaza si coaja rasa de portocala si de lamaie.

6. Toarna compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala (vor rezulta 3 felii).

Pentru siropul e citrice, amesteca sucurile cu zaharul si pune-l intr-un vas pe foc potrivit 2-3 minute. Vei folosi acest sirop la insiropat feliile de blat.

Crema de gutui:

ATENTIE! Prepari crema in momentul asamblarii.

1. Hidratezi gelatina in 50 ml smantana lichida apoi o dizolvi pe bain-marie.

2. Mixezi restul de smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si consitenta. Adaugi gemul de gutui (gemul facut de mine are bucati mai mari asa ca le-am tocat mai fin) si gelatina dizolvata si mixezi pana la inglobarea acestora.

Crema de mascarpone:

Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand capata consistenta, adaugi mascarponele si mixezi pana la incorporarea acestuia.

Asamblare:

1. Pui prima felie de blat pe un platou, intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, torni jumatate din crema de gutui, egalizezi crema, pui a doua felie de blat, insiropezi, cealalata parte din crema de gutui si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introduci tortul in frigider pentru 4 ore minumum.

2. Scoti tortul din frigider, dai deoparte inelul reglabil si imbraci tortul intr-un strat fin de crema de mascarpone. Restul de crema de mascarpone ilpui intr-un pos cu dui stea deschisa si ornezi lateralele tortului. Decorezi cu feliile de portocala, lamaie si gutuie fierte in prealabil in sirop pentru 2 minute si apoi racite. Introduci in frigider pana in momentul servirii.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise