Tort cu iaurt si fructe de padure

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat: 8 oua, 8 linguri zahar (Green Sugar), 8 linguri faina, 2 linguri cacao, 150 gr unt, 1 pastaie de vanilie/esenta de vanilie.
  • Sirop: 100 gr zahar, 150 ml apa, esenta de vanilie.
  • Crema: 600 ml iaurt natural gras, 500 ml frisca lichida, 7 lg zahar pudra, 10 g gelatina granule
  • Jeleu de fructe de padure: 500 gr fructe de padure congelate sau proaspete, 6 linguri zahar tos.
  • Decor: 200 gr ciocolata cu lapte, 200 gr frisca lichida, 12 pachete napolitane KitKat, decoratiuni din pasta de zahar

Mod de preparare

Ingredientele pentru blat se impart in doua parti egale, pentru ca vom face doua blaturi, fiecare din cate 4 oua.

Ouale se separa, se bate cu mixerul albusul tare, se adauga zaharul, dupa care se bate din nou pana cand devine foarte teapan. Pe rand se adauga galbenusurile si se amesteca usor cu telul, de sus in jos, semintele de vanilie/esenta, apoi amestecul de faina si cacao cernute in prealabil. La final se toarna untul topit si racit, amestecand usor. Se toarna in tava tapetata cu hrtie de copt si si coace la foc mediu pana cand trece testul scobitorii. Fiecare din blaturi se imparte in doua foi, obtinand astfel 4 foi.

Pentru sirop se fierbe zaharul cu apa, iar cand este oprit focul se adauga esenta de vanilie. Se lasa la racit.

Pentru jeleu se pun intr-o craticioara fructele impreuna cu zaharul si se fierb cca 10 min la foc mic, pana se dizolva zaharul.Se lasa sa se raceasca putin, apoi le pasam in blender si se lasa la racit complet.

Pentru crema: gelatina se pune la hidratat timp de 10 minute dupa care se dizolva pe foc fara a se fierbe. Se lasa la racit.

Frisca se mixeaza pana cand devine ferma.

In iaurt se pune jumatate din cantitatea de gelatina. Cealalta jumatate de gelatina se pune in jeleul de fructe si se omogenizeaza. Se amesteca frisca cu iaurtul, apoi se adauga zaharul pudra cernut si jumatate din cantitatea de jeleu.

Montare:

Intr-un inel detasabil se aseaza prima foaie, se umezeste cu putin sirop, apoi se toarna 1/3 din cantitatea de crema si se niveleaza. se pune 1/3 din cantitatea de jeleu si se indinde usor cu lingura pentru a face irizatii.

Se aseaza a doua foaie, se insiropeaza, apoi se pune crema si jeleul. La fel se procedeaza si pentru a treia foaie.

Se pune tortul la frigider pentru minim 8 ore.

Apoi se poate scoate din forma si se aseaza pe margine napolitanele KitKat.

Se pregateste ganacheul de ciocolata.

Frisca lichida se pune pe foc si se adauga ciocolata rupta bucati. Se amesteca pana cand devine omogena si toata ciocolata e topita. Se lasa putin la racit, dar nu pana cand e racita complet. Se toarna pe tort si se niveleaza putin, iar dupa ce se mai raceste se pot trage cateva urme cu lingura si se aseaza ornamentele de ciocolata (purcelusii roz :) )

Se poate lega cu o fundita pentru un aspect mai festiv.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise