Tort cu zmeura si frisca

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 12 felii): 4 oua,
  • 1 varf de cutit sare,
  • 70 g zahar tos fin,
  • putin zahar vanilat si putina coaja rasa de lamaie,
  • 40 g unt,
  • 80 g faina.
  • Pentru crema: 1/4 l lapte,
  • 2 galbenusuri,
  • 2 linguri praf de budinca (de vanilie),
  • 60 g zahar pudra,
  • 1 baton de vanilie (miezul),
  • 1/2 l frisca,
  • 4 foi de gelatina.
  • Pentru piureul de zmeura: 250 g zmeura spalata,
  • 100 g zahar pudra,
  • 1 paharel lichior de zmeura (rachiu de fructe),
  • putina zeama de lamaie.
  • In plus: unt,
  • faina si hartie pentru forma de tort,
  • frisca batuta pentru acoperit tortul,
  • migdale feliate si
  • zmeura pentru ornat.

Mod de preparare

Se-ncinge cuptorul la 190gr.. Se freaca bine galbenusurile cu 2 linguri cu apa calda, jumatate din cantitatea de zahar tos, sarea, zaharul vanilat si coaja de lamaie, pana ce devin spumoase.

Se bat spuma albusurile cu restul de zahar si se incorporeaza in spuma preparata anterior, dupa care se adauga untul topit si faina.

Se toarna aluatul in forma si se coace 40 de minute in cuptorul incins. Dupa ce s-a racit, se taie in doua, pe orizontala.

Se pun pe foc zmeura, zaharul pudra si zeama de lamaie si dupa ce dau in clocot se trec prin sita, se lasa sa se raceasca si se adauga lichiorul de zmeura (1 lingura de zmeura se pune deoparte pentru ornat).

Pentru crema, se amesteca 4 linguri de lapte cu praful de budinca si cu galbenusurile. Restul de lapte se pune pe foc, impreuna cu zaharul pudra, si cand incepe sa fiarba, se toarna in el amestecul de galbenusuri si praf de budinca. Se amesteca pana ce se ingroasa si se mai da intr-un clocot, dupa care se raceste si se impart in doua: o parte se amesteca cu miezul de vanilie si cealalta cu piureul de zmeura.

Gelatina se inmoaie in apa rece, se stoarce, se dizolva in putina apa calda si se incorporeaza in frisca batuta, care se imparte si ea in doua si se amesteca cu crema de vanilie si cu crema de zmeura.

Se tapeteaza fundul formei cu hartie, se aseaza un blat, se unge cu un strat de crema de zmeura, peste care se intinde un strat de crema de vanilie, si se acopera cu blatul al doilea. Se da tortul doua ore la rece, se scoate din forma, se acopera cu frisca batuta amestecata cu piureul de zmeura pus deoparte, se presara cu migdale filetate si se orneaza cu frisca si zmeura intreaga.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise