Tort de ciocolată pentru măicuţa

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat: 6 ouă, 6 linguri de zahăr, 6 linguri de făină, 5 linguri de nucă măcinată,1 lingură de cacao, 1 plic de praf de copt, o fiolă de esenţă de rom, 1 vârf de cuţit de sare
  • Crema: 2 pachete de unt, cremă de ciocolată
  • Crema de ciocolată: 5 galbenuşuri, 150 g zahar( 6 linguri), 3 linguri cu vârf de cacao, 4-5 linguri de apă
  • Pentru însiropat: zeama dintr-un compot de ananas
  • Între foile de blat se pun bucăţele de ananas.
  • Foile se ung cu puţină dulceaţă fină(eu am pus de caise).
  • Pentru ornat: nuga din 100g de zahăr tos şi nuci măcinate.

Mod de preparare

Se face un blat care se coace într-o tava rotundă, unsă şi tapetata cu făină. Se lasa la răcit la temperature camerei. Se poate face cu o zi înainte.

Crema de ciocolata

Intr-un vas se pun gălbenuşurile , zahărul, cacaua şi apa şi se fierb pe aburi până se îngroaşă. Se amestecă mereu cu telul. Mie mi s-a îngroşat destul de repede. Am pus pe cratiţa cu apa caldă, nu am aşteptat să fiarbă.Se lasă apoi să se răcească.

Untul se freaca spumă. Atenţie, dacă are apă să scurgeţi! (E bine să scoateti untul de seara din frigider.) Se pune treptat crema de ciocolata în unt, amestecând viguros cu telul.(Se poate face şi cu margarină Rama cub).

Asamblare

Se taie blatul în 2 sau 3(depinde cât e de largă forma).

Se însiropeaza prima foaie cu compotul. Se ung foile cu dulceaţă. Se întinde crema, apoi se pun bucăţelele de ananas(sau vişine etc.)

Se procedează la fel cu celelalte. Să împărţiţi crema ca să va rămână şi pentru uns pe deasupra.

Nuga: Pentru cine vrea, poate presăra nuga.

Nuga sau grilaj înseamnă nuca trecută prin zahăr caramelizat. Se foloseşte zahăr tos. 4 linguri de zahăr se pun în tigaie smălţuită, dar nu direct pe flacara(pe o tablă). Când apare primul punct caramelizat, se amestecă în jurul lui cu coada unei longuri de lemn, până se atrage tot zahărul şi devine maro- deschis. Se lasă sa se formeze prima spumă, apoi se trage la o parte şi se pune nuca ma cinata(cam aceeaşi cantitate ca zahărul).Se goleşte pe o farfurie unsă cu puţin ulei. Se lasa la răcit, apoi se da prin maşina de nucă sau se zdrobeşte cu sucitorul. Se presară peste tort. Eu am folosit sita ca să fie uniform.

Nuga se poate pune şi în creme. Puteţi orna şi în alt mod, cum vă ajuta imaginaţia şi resursele interne.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise