Tort de ciocolata cu etaj

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 12 oua; 500 g zahar, coaja rasa lamaie/portocala, esenta rom, 2 linguri ulei, cacao 2 linguri, faina cat cuprinde
  • ( pentru 2 blaturi, adica ingredientele se injumatatesc si iese cate un blat)
  • Crema: 5-6 oua, 40 g unt, 1 lingura faina, 2 linguri cacao, 5-6 linguri zahar, esenta rom, 500 ml lapte
  • Ornat: frisca, ciocolata rasa, glazura de ciocolata.

Mod de preparare

Un blat: se separa 6 oua, se bat albusurile spuma bine, se adauga treptat galbenusurile, se bate, apoi se adauga treptat zaharul si se bate bine pana cand se topeste zaharul. Apoi adaugam praf de copt, 1 lingura ulei, esenta de rom, coaja rasa de lamaie/portocala si faina cat cuprinde si 1 lingura cacao.

Se pune la cuptor la foc mediu aprox 40 de minute , incercand din cand in cand cu o scobitoare.

Se pune intr-o forma dorita, patrata, rotunda sau ovala mai mare.

Se opreste focul si se mai lasa la cuptor cateva minute

Se scoate si se pregateste urmatorul blat in acelasi mod, dar se va pune la cuptor intr-un vas ceva mai mic cu cativa cm.

Se lasa la racit cateva ore

Se prepara crema astfel: se pune laptele pe baie de aburi la fiert.

Intre timp amestecam galbenusurile cu tot atatea linguri d ezahar cate galbenusuri avem: 5 sau 6, se amesteca bine pana devine o spuma cu zaharul topit.

Se bat albusurile spuma.

Cand fierbe laptele, se adauga spuma de galbenusuri, amestecand bine, pana s eingroasa un pic, apoi adaugam albusurile spuma. Cand s-a format o crema de o anume consistenta, adaugam untul, cacao si faina (dizolvata in prealabil cu lapte). La final cand e gata, adaugam esenta de rom

Lasam sa se raceasca.

Daca dorim sa fie tortul mai moale, insiropat, putem insiropa sau daca nu umplem blaturile cu crema mai calda.

Vom obtine din fiecare blat aprox 3-4 felii.

Blatul mai mare va veni jos, iar deasupra cel mai mic.

Dupa ce taiam blaturile, punem crema, pana se formeaza la final tortuletul cu 2 etaje.

Lasam la rece, dupa care facem o glazura de ciocolata si imbracam tortul, lasam iarasi la rece, ornam apoi cu moturi d efrisca si ciocolata rasa.

Pofta mare!!!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise