Tort de mere

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 10-12 mere
  • 5 oua
  • 150 g faina
  • 450 g zahar
  • 1 cescuta de ulei
  • gem (din orice fruct)
  • 1/4 pachet de unt
  • 1 pachet frisca Hulala de 500 mg
  • stafide
  • ciocolata amaruie sau de menaj
  • esenta de rom
  • vanilie sau orice alta aroma.

Mod de preparare

Se iau merele , se spala si se curata de coaja, se scot cotoarele si se aseaza intr-o cratita unsa cu ulei si tapetata cu faina.In mijlocul fiecarui mar (unde s-a scobit marul) se pune cate o bucatica de unt si apoi putin gem (cat sa se completeze golul).Peste mere se va turna urmatoarea compozitie care va fi blatul tortului:

-se separa albusurile de galbenusuri

-se bat albusurile spuma tare cu putina sare

-se adauga 150 g zahar peste albusurile batute spuma amestecand pana se va topi zaharul

-se pun apoi galbenusurile frecate in prealabil cu putin ulei, se amesteca bine cu albusurile

-se pune faina si se continua usor sa se amestece rezultand o compozitie ca o smantana care curge

Aceasta compozitie se rastoarna peste merele asezate in cratita avand grija ca merele sa fie acoperite de compozitie si sa fie si intre ele.Se pun si stafidele date putin prin faina.

Se baga cratita la cuptorul deja incins, la foc potrivit.Dupa ce s-a copt se lasa putin sa se racoreasca apoi se ratoarna tortul pe platou sau o farfurie mai mare, lasand cratita neridicata.Peste cratita se asaza un prosop umezit bine cu apa rece pentru a ajuta desprinderea tortului de fundul cratitei.Cand prosopul aproape s-a uscat se scoate cratita.Intre timp se face un sirop din cca. 300 g zahar, esenta si apa care se fierbe si se raceste , sirop cu care se va insiropa tortul.

Se pregateste frisca conform instructiunilor dupa pachet si cand tortul este rece se orneaza. La ornat se poate folosi ciocolata rasa deasupra , diverse fructe.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise