Tort Prabusit

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat ai nevoie de 10 oua, 150 ml apa, 7 linguri cu varf de zahar, doua linguri cu varf de faina, o lingura cu varf de cacao, arome.
  • Pentru crema ai nevoie de trei sferturi de pachet de unt si de nuca macinata cam 200 grame.
  • Mai ai nevoie de frisca (la plic) pentru decor.

Mod de preparare

Se pun 150 ml de apa la fiert intr un ibric, cand fierbe se da focul mic si se pune o lingura mare cu varf de cacao. Se omogenizeaza bine. Apoi incet, incet se adauga pe rand cele 7 linguri mari cu varf de zahar, se amesteca pana se dizolva tot zaharul. Se mai lasa un pic pana fierbe din nou iar apoi se lasa la racit aceasta compozitie pana e complet rece. In momentul cand e rece aceasta compozitie se separa ouale si pe rand se incorpareaza galbenusurile, amestecandu se bine eventual cu mixerul la o viteza mica. Acum se bat albusurile intr un bol, cu mixerul (nu se adauga zahar suplimentar!) si incet incet se incorporeaza in albusuri jumatate din compozitia cu cacao, amestecandu se mereu mai bine cu o lingura pentru ca sa ramana compozitia umflata. Acum peste compozitia obtinuta cu albusurile, se adauga ori o esenta de vanilie ori de rom si un plic de zahar vanilat, iar mai apoi se pune faina data prin strecuratoare fiecare lingura pe rand. Compiozitia trebuie sa fie moale si pufoasa. Se pregateste o oala de diametrul formei de tort, (forma de tort nu se poate folosi deoarece aceasta compozitie, curge) in care se pune foaie speciala unsa (se gaseste in magazine) si eventual se mai unge cu putin ulei (nu si cu faina!). Se da la foc mediu, in cuptorul gata incalzit, iara mai pe sfarsit la foc mic astfel incata sa se coaca si la mijloc. Puteti deschide cuptorul sa verificati, dupa primele 20 minute, dar nu mai devreme. Se impunge cu o scobitoare lunga in mijlocul blatului iar cand nu se mai lipeste nici o firmitura de scobitoare atunci este copt. Intre timp untul se lasa de la bun inceput la temperatura camerei ca acuma sa luam trei sferturi il punem intr un bol de mixer si se bate spuma. Apoi incet incet se adauga cate o lingura din cealalta jumatate de compozitie cu cacao ramasa. Cand sa pus toata compozitita in untul batut, (trebuie sa fie ca o compozitie taiata, nu trebuie sa fie tare), se pune nuca macinata, pana se obtine o crema nici tare nici moale. Blatul se lasa la racit in cuptor cu usa deschisa iar el incet incet se va prabusi mai ales la mijloc va fi destul de subtire. Cand e rece, se taie in doua, si se umple cu crema cu nuci mai intai la mijloc si mai apoi deasupra si foarte bine pe margini. Se prepara frisca si cu o seringa de bucatarie, se orneaza marginea tortului.

Se serveste cu o cupa de inghetata.

Gata! pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise