Tort rafinat cu căpșuni și ciocolată

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat:
  • 3 oua
  • 100 g zahar tos
  • 1 plic zahar vanilat
  • 75 g faina
  • 25 g amidon
  • 3 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 3 linguri lichior amaretto
  • Crema:
  • 2 oua
  • 125 ml zahar
  • 45 ml (3 linguri) apa
  • 30 ml (2 linguri) miere
  • 250g unt moale
  • 112 g ciocolata , topita si racita
  • Pentru ornat : 500 g capsuni,
  • fulgi de ciocolata alba

Mod de preparare

1. Pentru blat, albusurile se bat spuma cu 2 linguri de apa, zaharul tos si cu zaharul vanilat. Se adauga galbenusurile si se mai mixeaza. Se adauga ingredientele solide: faina amestecata cu amidonul, cacao si praful de copt.

2. Se pune compozitia intr-o forma de tort de 24 cm diametrul, tapetata cu hartie de copt si se coace aproximativ 20 min. Am scos tortul din cuptor, am desprins hartia de copt si l-am pus pe un gratar pentru prajituri la racit. Dupa racire, am taiat blatul de tort in doua si am insiropat cu un sirop preparat din apa cu zahar, fiert pana ce se ingroasa putin, apoi, dupa ce am inchis focul, am adaugat lichiorul.

3. Pentru crema ouale se bat putin si se pun deoparte. Apa, zaharul si mierea se pun intr-o craticioara pe foc pana ce lichidul ajunge la temperatura de 117C, cam 2-3 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca. Revenim sa batem ouale adaugand intr-un firicel foarte subtire siropul de mai sus, batem crema pana se raceste (cam 10 minute) si adaugam bucatelele de unt una cate una, amestecand cu mixerul , apoi adaugam si ciocolata racita insa lichida si amestecam pana obtinem o crema consistenta.

4. Pe blatul de jos se repartizeaza cam 60% din crema , se intinde bine pe toata suprafata blatului, se repartizeaza felii de capsuni si se pune cel de-al doilea blat. Se insiropeaza si acesta.

5. Se acopera cu crema ramasa, se intinde bine cu cutitul si deasupra se repartizeaza capsunile lasate pentru ornat, taiate in jumatati.

6. Praful de jeleu amestecat cu 2 linguri de zahar si 150 ml apa se pun la fiert cam 1 minut. Jeleul astfel obtinut se lasa sa se racoreasca (nu prea mult ca se ingroasa si nu-l mai puteti repartiza frumos peste blat), apoi se intinde pe toata suprafata superioara a tortului. Peretii laterali se orneaza cu fulgi de ciocolata alba.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise