Turte de Craciun sau Scutecele lui Iisus

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • As vrea sa va spun despre o datina ce se pastreaza si in ziua de azi,in zona de unde ma trag.
  • Este vorba despre Turtele de Craciun sau cum le mai spune "Scutecele lui Iisus" sau in alte zone: "julfa".
  • Cand eram copil, mama facea cate 100-150 de turte.
  • Trebuia sa faca pentru ca eram si multi frati,6, si trebuia sa mai dea si de pomana.
  • Turtele astea nu se coceau intr-o singura zi, ci in mai multe zile.
  • Femeile se ajutau intre ele (rude), se adunau cate 3-4 si coceau pentru toate.
  • In seara premergatoare ajunului, turtele se inmoaie (o sa vedeti mai jos),se pun pe masa,in camera "buna", cum se spune la tara, iar alaturi se pune un vas cu apa si busuioc, o lumanare si un scul de ata (cand eram copil se punea un fuior,din canepa).
  • In ziua de ajun venea preotul cu nasterea si sfintea cele puse pe masa.
  • Dupa acest ritual, puteam manca din turtele pe care le asteptam cu atata nerabdare.
  • Tot in ziua de ajun, se pregateste orez cu prune uscate si alaturi de scutecele lui Isus, trebuia sa dai de pomana la rude si la finii de botez si cununie.
  • Asta este povestea Turtelor de Craciun!
  • Si eu pastrez traditia, chiar daca stau la oras pentru ca este un dulce ce place la toata familia.
  • Ingrediente:
  • pentru aluat:
  • -faina alba
  • -apa
  • -sare
  • pentru umplutura:
  • -coaja rasa de lamaie
  • -zahar
  • -nuca macinata
  • -stafide

Mod de preparare

Din faina, apa si sare, facem un aluat vartos,pe care il lasam 15-20 de min. sa se odihneasca.

Apoi il punem pe masa de lucru,il facem rulou pe care il impartim in rondele micute (cat o nuca mica). Fiecare rondea, o sucim intr-o foaie cat mai subtire. Foile le coacem pe plita de la soba sau pe tabla la aragaz.

Cand sunt toate coapte,le inmuiem.

Intr-un bol punem apa, zahar si coaja rasa de lamaie. Amestecam bine sa se mai toapeasca zaharul. Luam cate 2 turte si cu o lingura, stropim bine cele doua turte,pe ambele parti.Le punem pe un platou si peste ele presaram zahar tos, stafide si miez de nuca.

Luam inca doua turte, iarasi le inmuiem,le asezam peste celelalte, punind iarasi zahar, stafide si miez de nuca.

Tot asa procedam pana cand terminam.

O sa iasa ca un tort.

Asta este povestea turtelor de Craciun!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise