Zacusca ca aperitiv sau mincare cit si pentru iarna (cu ciuperci sau bureti)

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 10 vinete , 20 gogosari, 10 ardei grasi,15 ardei capia, 6 kg rosii,
  • 1 kg ceapa rosie(de apa), 1 kg de praz mai gros,2 kg ciuperci campinion
  • sau bureti,1/2 - 3/4 l ulei de masline,50gr sare,10-15 foi de dafin,
  • 30 gr piper alb,60-90gr zahar,50gr vegeta

Mod de preparare

Se coc vinetele pe tabla sau in cuptor, gogosarii si ardeii grasi si capia de asemenea dupa care se curata de coaja vinetele iar ardeii de seminte(toate semintele pt ca fermenteaza si amarasc zacusca)si cotoare dupa care se lasa sa se scurga, ardeii grasi si capia plus gogosarii se taie feliute subtiri. Vinetele se toaca. Ciupercile se spala se curata si se taie felii si se lasa la scurs.

Ceapa taiata pestisori si prazul rondele subtiri se pun la prajit cu ciupercile in uleiul de masline neincins (ca sa nu arda ceapa si prazul) pina incep sa se inmoaie si sa devina de culoare aurie Oala de fiertura se pune pe o tabla groasa la foc potrivit sau mediu ca sa nu se prinda de fund fiertura..de fundul oalei...logic...ca de sintem oameni si mai avem oarecare necesitati si nu stam o ora si ceva drepti linga aragaz...

Se adauga vinetele tocate, gogosarii si ardeii taiati si zeama de la cele 6 kg de rosii fierte mixate si strecurate. Se sareaza. Se lasa sa fiarba amestecind continuu sau cu pauze de maxim 5 minute pt a evita prinderea de fundul oalei a compozitiei...cu lingura de lemn se amesteca... pina scade la jumatate...normal compozitia nu lingura..se adauga vegeta si piperul inainte cu 15 minute de a ridica fiertura de pe foc. Borcanele se spala se sterg si se usuca ...se tin la cald in cuptor pt a evita spargerea lor la contactul cu compozitia fierbinte cit si pt igiena muncii.Capacele de preferat a fi noi...si fara rugina.Exista si optiunea celofanului..mai jos aveti ambele metode...

Se umplu borcanele (numai ¾ =3 sferturi), se acopera cu celofan dublu, se leaga (sau se pun capacele) si se fierb in baie de apa (ben-marrie sau pasteurizare)30-35 minute

Se lasa sa se raceasca borcanele 24 h intr-o patura sau mai multe (se face un cocon din paturi), apoi se scot si se asaza in camara.

Sa aveti pofta !

by COYOTTE

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise