autor:

Fara foto

» » Prajituri

Alba ca Zapada

Autor: Paul Pintilie (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 iunie 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Paul Pintilie (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 iunie 2008

Ingrediente
Foi, 3 oua, 100 g zahar pudra, 6 linguri ulei, 3 linguri lapte, 1 lingurita rasa praf de copt, 1 varf de cutit sare, 500 g faina, Crema, 500 ml lapte, 2 linguri cu varf faina, 250 g margarina, 275 g zahar pudra, 1 lamaie, Etapa finala, 3 linguri zahar pudra, 2 plicuri zahar vanilat

Dificultate: Redusa Timp: 1h

98 voturi

Mod de preparare

Foile:



1 Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.





Foaia pe dosul tavii:



2. Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.



Foile coapte:



3. Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.



Crema:



4. Se amesteca faina cu laptele intr-o craticioara de 1 litru. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.



5. Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).



Etapa finala:



6. Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g-1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.



7. Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.





Sugestii



La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.



Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.
Daca ti-a placut reteta noastra "Alba ca Zapada" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Alba ca zapada

Alba ca zapada

Se dizolva zaharul in lapte, apoi se adauga ouale, sarea, uleiul, amoniacul si se amesteca. Se pune

1 vot    0 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura alba ca zapada

Prajitura alba ca zapada

Cantitatea de mai sus este ideala pentru 3 foi coapte pe dosul tavii.Mie mi-a ramas multa crema de

10 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 3 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine):

    Este o prajitura foarte gustoasa contrversata in ceea ce priveste denumirea, la noi se numeste ,,Lamaita,, Este preferata mea si a nepotei mele.

  • Maria

    Maria (Chef de cuisine):

    Este o prajitura delicioasa. Buna pentru orice ocazie, a facut ravagii la mine in clasa, cand mi-am luat un platou de prajituri. :)

  • Michelle

    Michelle (Chef de cuisine):

    E super buna prajitura asta..o fac de cate ori am chef de ceva a dulce ...mmmmmmmmm

  • 33 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Birisan Cornelia , 14 decembrie 2015

    PENTRU CREMA E BINE SA FOLOSESTI MARGARINA "RAMA" CARE NU SE TAIE.

  • Fara foto

    Vasile Barba , 04 mai 2015

    Si barbatul daca nu-l freci cum trebuie ,....o taie

  • Fara foto

    Elena Macovei-Todireasa , 04 mai 2015

    Eu pun unt in crema fierbinte si nu se taie!...si este mai sanatos decat margarina...iar zeama de lamaie se pune tot in crema fierbinte!...am facut prajitura de nenumarate ori!...este delicioasa!...

    • Fara foto

      Andra Balan , 24 decembrie 2014

      am facut crema de trei ori, margarina se taie de fiecare data cand o amestec cu zaharul pudra...

    • Fara foto

      Monica Nicu , 12 septembrie 2014

      sigur o voi face si sunt convinsa ca va fi un deliciu .am gustato si va multumesc pentru reteta .nu stiam de unde sa o fac rost o sa va anunt cum va fi multumesc

    • Fara foto

      Lenuta Georgescu , 12 septembrie 2014

      Eu am facut-o, dar am folosit amoniac in loc deraf de copt, este foarte buna.

    • Fara foto

      Grimi Mariana Spiridon , 04 februarie 2014

      am facut crema de trei ori, margarina se taie de fiecare data cand o amestec cu zaharul pudra...

    • Fara foto

      Grimi Mariana Spiridon , 04 februarie 2014

      am facut crema de trei ori, margarina se taie de fiecare data cand o amestec cu zaharul pudra...

    • Fara foto

      Lavinia Mirela , 03 februarie 2014

      sa va spun un secret crema mai mrge facuta si astfel a plic de budinca de capsiuni si se fierbe cu fanta de struguri in loc de lapte si se pune zahar se fierbe pana se ingroasa apoi se pune o lingura de margarina sau unt sa amesteca bine si dupa aia se adauga pe foi si se presara peste ia nuca de cocos si asa apare roza ca zapada

    • Fara foto

      Barbascu Vasile , 30 noiembrie 2013

      Eu am inteles bine reteta , cine nu face macar mamaliga (mesteca bunica mamaliga cu facaletul )n-are cum sa inteleaga . Eu eram singur si faceam prajituri , n-aveam sucitor si foloseam o sticla de 3/4litri . Nevoia te invata. O prajitura f buna .

    • Fara foto

      Brandus Eniko , 30 noiembrie 2013

      am facut crema de trei ori, margarina se taie de fiecare data cand o amestec cu zaharul pudra...

    • Fara foto

      Nina Rarinca , 29 noiembrie 2013

      am facut crema de trei ori, margarina se taie de fiecare data cand o amestec cu zaharul pudra...

    • Fara foto

      Mariana Carmen , 29 noiembrie 2013

      am facut crema de trei ori, margarina se taie de fiecare data cand o amestec cu zaharul pudra...

    • Fara foto

      Ioana Munteanu , 29 noiembrie 2013

      am facut crema de trei ori, margarina se taie de fiecare data cand o amestec cu zaharul pudra...

    • Fara foto

      Ioana Munteanu , 29 noiembrie 2013

      am facut crema de trei ori, margarina se taie de fiecare data cand o amestec cu zaharul pudra...

    • Fara foto

      Anuska Mathe , 29 noiembrie 2013

      E foarte bunaaaaa ! Nu e pacat ce bagi in gura e pacat ce scoti din gura.

    • Fara foto

      Lisa Valy , 29 noiembrie 2013

      Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte....De unde a cumparat UN LITRU DE FAINA?si cu FACALETUL amesteca bunica mamaliga..poate ai vrut sa spui SUCITORUL........

    • Fara foto

      anonim , 09 octombrie 2013

      Eu fac foile in cratita care nu lipeste

    • Fara foto

      Cristina Ccrissa , 19 septembrie 2013

      am facut'o mi'a iesit super !

    • Fara foto

      Mariana Moraru , 19 iulie 2013

      am facut crema de trei ori, margarina se taie de fiecare data cand o amestec cu zaharul pudra...

    • Fara foto

      Mirela Dumitrescu , 19 iulie 2013

      YUMI YUMI,,,, MERITA INCERCATA,...

    • Fara foto

      vali sorea , 18 iulie 2013

      ASPECTOS , FRUMOS SI ...GUSTOS cred ca am spus TOOOTTTT....

    • Fara foto

      Florin Florin , 18 iulie 2013

      este o prajiyura de casa delicioasa am preparat-o.

    • Fara foto

      Lovin Eva , 18 iulie 2013

      se fac trei foi dar in poza se vad sase.

    • Fara foto

      Katy Nathanzohn , 03 iulie 2013

      Intradevar o prajitura foarte buna...

    • Fara foto

      Lica Pascaru , 17 iunie 2013

      se intinde foaia see you sucitoru ( NU FACALETU: CU ASTA SE FACE MAMLIGA ).

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2010

      Buna si frumos prezentata!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 21 august 2010

      Reteta este o bunatate !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 20 august 2010

      Michelle multumesc pt raspuns, e frumos ornata, acum stiu cum faci.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 30 iunie 2010

      O bunatate !

    • Michelle

      Michelle (Chef de cuisine) , 05 octombrie 2009

      am glazurat prajitura si apoi cu glazura alba pusa intr-o punga am tras dungi si apoi cu un cutit am tras dungi..si invers alb cu dungi negre

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

      felicitari, am notat reteta; Michelle, imi place cum ai decorat prajitura, poate ne explici

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2009

      Foile , le fac cu miere de albine ,iar deasupra pun nuca de cocos razuita. Este o prajitura foarte buna, acrisoara !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

98 voturi

Ingrediente

  • Foi
  • 3 oua
  • 100 g zahar pudra
  • 6 linguri ulei
  • 3 linguri lapte
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 1 varf de cutit sare
  • 500 g faina
  • Crema
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri cu varf faina
  • 250 g margarina
  • 275 g zahar pudra
  • 1 lamaie
  • Etapa finala
  • 3 linguri zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat

Raporteaza reteta

Retete
de Paul Pintilie
Prajitura China

Prajitura China

Foile Amestecul din nuca, zahar, unt, faina 1 Se amesteca intr-un vas nucile macinate cu untul,

21 voturi    8 comentarii
30 min
Torturi

anonim

Eu fac foile in cratita care nu lipeste

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Deliciu la pahar Deliciu la pahar

Facem un blat de pandispan din 6 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, putina esenta de vanilie putina coaja de lamaie si 6 linguri

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mac Prajitura cu mac

Siropul: In primul rand pregatim siropul si il lasam sa se racoreasca pana pregatim blatul de prajitura. Intr-o cratita turnati 500

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Prajitura de ciocolata