autor:

Fara foto

» » Prajituri

Alba ca Zapada

Autor: andreea loreley (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 iunie 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: andreea loreley (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 iunie 2008

Ingrediente
Foi, 3 oua, 100 g zahar pudra, 6 linguri ulei, 3 linguri lapte, 1 lingurita rasa praf de copt, 1 varf de cutit sare, 500 g faina, Crema, 500 ml lapte, 2 linguri cu varf faina, 250 g margarina, 275 g zahar pudra, 1 lamaie, Etapa finala, 3 linguri zahar pudra, 2 plicuri zahar vanilat

Dificultate: Redusa Timp: 1h

37 voturi

Mod de preparare

Foile
1
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.
Foaia pe dosul tavii
2
Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.
Foile coapte
3
Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
Crema
4
Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
5
Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).
Etapa finala
Alba ca Zapada, pudrata si taiata
6
Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g-1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
7
Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.
Sugestii

La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.

Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat
Daca ti-a placut reteta noastra "Alba ca Zapada" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prăjitură Albă ca Zăpada cu cremă de lămâie

Prăjitură Albă ca Zăpada cu cremă de lămâie

1. Mixăm ouăle cu ambele tipuri de zahăr, apoi adăugăm şi restul ingredientelor. Framantăm

33 voturi    15 comentarii
2h
Prajituri
Alba ca Zapada

Alba ca Zapada

Pentru foi: Ouale se mixeaza impreuna cu zaharul (inclusiv cel vanilat), pana ce se obtine o spuma

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Georgiana Cosac

    Georgiana Cosac (Chef de cuisine):

    Am facut-o si eu si intr-adevar e foarte gustoasa.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine):

    Am facut si eu aceasta prajitura minunata cu crema de lamaie si a fost minunata . De abia am apucat sa-i fac poze...

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Dcy Fodor , 07 decembrie 2014

    prajitura copilariei

  • Fara foto

    roxana , 18 mai 2013

    nui buna deloc foiile sunt prea tari

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2010

    O bunatate !

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 30 iunie 2010

      O bunatate !

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

      De multa vreme n-am facut-o;o voi baga din nou in meniu. Intr-adevar e f. buna ! Eu, de obicei faceam 5 foi.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 28 martie 2009

      Este o prajitura minunata... Gustul acrisor al cremei este minunat ! Faceti-o cu incredere...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

37 voturi

Ingrediente

  • Foi
  • 3 oua
  • 100 g zahar pudra
  • 6 linguri ulei
  • 3 linguri lapte
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 1 varf de cutit sare
  • 500 g faina
  • Crema
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri cu varf faina
  • 250 g margarina
  • 275 g zahar pudra
  • 1 lamaie
  • Etapa finala
  • 3 linguri zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat

Raporteaza reteta

Retete
de andreea loreley
pizza

pizza

se unge blatul cu ketchup,apoi intr-un bpl se amesteca 1 lingura de ketchup cu oul si se pun acolo

5 voturi    5 comentarii
1h
Paste si pizza
SALATA CU PUI SI BRANZA

SALATA CU PUI SI BRANZA

Salata verde se spala bine sub jet de apa rece, se rupe in fasii mai mari si se pune in bol sub forma

1 vot    3 comentarii
20 min
Salate cu carne
TIRAMISU

TIRAMISU

Se bat spuma galbenusurile cu zaharul, frisca, albusul si mascarpone - se bat spuma fiecare separat. Se

2 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Prajituri

roxana

nui buna deloc foiile sunt prea tari

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Tarta cu blat fraged si nectarine caramelizate Tarta cu blat fraged si nectarine caramelizate

Margarina moale se mixeaza cu zaharul pudra, cu oul, apoi se adauga si galbenusurile si la sfarsit, faina amestecata cu amidonul. Se

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Prajitura Ciresica cu bezea Prajitura Ciresica cu bezea

Se mixeaza galbenusurile cu un praf de sare si zahar, se adauga uleiul, laptele si apoi faina, amoniacul stins cu suc de lamaie. Se

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Cornulete spritate cu nuci