Alivenci

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 grame malai;
  • 6-7 oua;
  • 250 grame zahar;
  • 300 grame branza (vaca, telemea, oaie);
  • 30 grame drojdie;
  • 2 pliculete cu praf de copt;
  • 1 cana de lapte acru;
  • 500 ml lapte dulce;
  • 250 grame smantana;
  • 300 grame faina;
  • sare, stafide, zahar vanilat, esente diferite, dupa gustul fiecaruia, 50 grame unt.

Mod de preparare

Laptele dulce se pune intr-o cratita la incalzit (fara a-l opari) si se toarna peste malai, intr-un lighean, se amesteca usor si se lasa 60 - 90 minute la inmuiat.

Dupa ce malaiul este inmuiat, se adauga laptele acru sau chisleag (lapte branzit), apoi felurile de branza sfaramate sau rase prin razatoare, zaharul presarat peste toata compozitia, 5 - 6 oua batute, sare, drojdia inmuiata in apa calduta sau lapte, zaharul vanilat sau alte esente, stafidele si faina de grau, dar nu toata cantitatea, ci cate putin in asa fel incat aluatul sa fie ca cel de chec.

Se amesteca bine toate ingredientele, se adauga praful de copt si se amesteca in continuare pana la omogenizare.

Se pregatesc doua tavi de aragaz care se ung cu unt, se tapeteaza cu faina, apoi se toarna aluatul.

Restul de oua se bat bine si cu o pensula se unge aluatul pe deasupra sa nu crape la copt;

Preparatul se da la cuptorul preincalizit la foc tare cca 35 - 40 minute.

Dupa ce se scoate preparatul din cuptor, la servire, se poate unge cu smantana batuta cu zahar (frisca).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Ceapa si ardeiul tocate, morcovul, telina si pastarnacul date pe razatoarea cu ochiuri mari se pun la calit in ulei,

Bors de dovlecei cu stevie
Aperitiv cu leurda si branza fondue

Aperitiv cu leurda si branza fondue

Aperitiv cu leurda si branza fondue
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor