Pentru blat:separam galbenusurile de albusuri, batem albusurile spuma cu zaharul(ori cu telul, ori cu mixerul).Eu am mai pus inca 2 albusuri, le aveam prin frigider si am zis sa iasa blatul mai pufos.In alt castron, batem galbenusurile cu telul, adaugam zaharul apoi bicarbonatul stins in otet, apoi faina.Omogenizam bine, bine, apoi adaugam compozitia de albusuri –spuma din celalalt castron si iarasi omogenizam bine cu o spatula.Adaugam si cacao, si putin sirop de zahar ars (punem 2 linguri de zahar intr-o craticioara, iar cand acesta a devenit maroniu, adaugam putina apa si asteptam sa se dizolve). Adaugam sirop atat cat ne permite compozitia de blat , adica vreo cateva linguri.
Intr-o tava micuta (spun cum am facut eu, daca vreti sa faceti tort de amandina, coaceti blatul in tava rotunda), am pus hartie de copt si am turnat un sfert din compozitie, am dat la cuptor pentru cca 30 de minute.Am repetat operatiunea de inca 3 ori si mi-au rezultat 4 blaturi micute.Am preferat sa fac asta decat sa coc un sigur blat si sa-l tai apoi in 3 sau 4 .Am evitat fie sa nu creasca indeajuns blatul, fie sa se arda, fie sa nu pot taia 3,4 felii cat mai asemanatoare.
In timp ce se coc blaturile, intr-un ibric mai mare mai punem 4 linguri de zahar si incepem sa-l dizolvam pana devine maroniu(ca la crema de zahar ars).Cand s-a inchis la culoare, adaugam o cana de apa(sau doua, daca il vrem mai putin amarui) si continuam sa amestecam.Prima data se va intari zaharul, dar eu am perseverat , am incercat sa-l desprind cu o furculita,am adaugat romul , apoi am lasat ibricul pe aragaz(dupa ce am stins focul).Pana am terminat treaba cu blaturile, s-a dizolvat si zaharul in apa in liniste.Acesta este siropul cu care vom insiropa blaturile.
Am cautat reteta de cofetarie pe net, nu am gasit ceea ce doream, am citit cateva zeci de retete si am luat de la cateva ingredientele si micile secrete.Intr-una singura (nu mai stiu exact unde am gasit asta ), se spunea de acest sirop de zahar ars.Mi-am dat seama ca acesta este secretul amandinei de cofetarie, gustul usor amarui este dat tocmai de acest sirop!Acum, dupa ce am facut prajiitura, am realizat ca asa este!
Deci, trebuie pus sirop de zahar ars in 3 situatii:
1.In blatul propriu-zis
2.In siropul cu care imbibam blaturile
3.In compozitia glazurii, la sfarsit, ca sa dea prajiturii si luciul acela specific , dar si gustul acela mai special.
Crema
Amestecam cu o lingura de lemn galbenusurile cu zaharul pana ce se dizolva acesta din urma.Umplem o cratita mare cu apa, o lasam sa dea in clocot, apoi punem deasupra un ibric mare sau o craticioara in care adaugam galbenusurile cu zaharul si pachetul de unt taiat in cubulete.Amestecam bine pana se dizolva totul si devine o crema.Apoi, adaugam o sticluta de rom si cacao.Lasam sa se raceasca apoi o bagam la frigider sa se intareasca mai mult.
Pe un platou sau pe o tava punem primul blat, il insiropam cu acel sirop facut din 4 linguri de zahar (descris mai sus) , adaugam crema.Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat, pana la utimul.Cand avem tortuletul intreg, il taiem cu atentie in patrate.Mie mi-au iesit 9 amandine, dar mari , putin mai mari ca cele din cofetarie.Dupa ce avem patratelele de prajitura, trebuie sa mai adaugam doar glazura.Eu am cumparat una gata facuta, nu a trebuit decat sa o incalzesc intr-un ibic cu apa fierbinte , sa-i tai un coltisor si sa o torn pe prajituri.Daca facem noi glazura, topim ciocolata cu putin unt si sirop de zahar ars. Putem sa decoram toate amandinele cu crema de unt frecat cu cacao si cu cate un patratel de ciocolata, ca la cofetarie.Eu le-am preferat simple.
Sfaturi:puteti sa faceti un blat de pandispan , la care adaugati cacao.Va fi foarte pufos (dar cred ca nu va putea absorbi mult sirop, pentru ca se va face un fel de terci).Insa cred ca e la fel de gustos un astfel de blat, chiar daca va avea mai putin sirop..
Secret :nu uitati de siropul de zahar ars! Acesta ii da gustul inconfundabil!Atentie la proportie, sa nu fie nici prea mult, ca va face amandinele amare.Ca si in viata, trebuie totul cu masura.
E o prajitura care concureaza cu Tortul de Ciocolata ! :)) (pe care il voi face in curand).
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cireseReteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.
Orez cu carne de porcGutui coapte cu sirop de vin rosu. Gutuile se spala bine, se taie in sferturi sau pe jumatati, in functie de preferinte si se...
Gutui coapte cu sirop de vin rosuRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii