Baigli cu nuca

Timp pregatire
105 minute
Complexitate
medie
Baigli cu nuca

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 4 linguri untura porc
  • 1 cub de drojdie 35 gr. proaspata
  • 2 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 100 gr zahar tos
  • lapte caldut cat cuprinde
  • 65 gr. smantana sau iaurt gras
  • 1-2 oua intregi pt uns deasupra
  • Umplutura:
  • 350 gr nuca macinata
  • 100 gr zahar pudra pt.nuca
  • 2 albusuri pentru nuca

Mod de preparare

Ingredientele se lasa la temperatura camerei. Intr-un bol se adauga faina, iar in mijlocul fainii se adauga drojdia sfarmata si amestecata cu zaharul macinat si cel vanilat. Se amesteca bine si se adauga putin lapte caldut, amestecand drojdia cu zaharul si se lasa 10 minute sa se odihneasca, dupa care se adauga restul ingredientelor: 2 galbenusuri, smantana,untura, oul intreg si se amesteca bine, adaugand treptat lapte caldut cat cuprinde si faina.

Se framanta bine pana devine un aluat compact, pufos, elastic si usor de manevrat. Dupa framantare, aluatului i se da o forma rotunda, se presara faina si se acopera bolul cu un prosop si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul (eu l-am lasat o ora la cald).

Dupa ce a dospit aluatul, presaram faina pe masa de lucru si luam aproximativ 60 gr din aluat si intindem o foaie subtirica, de marimea unei tavi normale. Pe foaia de aluat se presara nuca macinata (nuca macinata 350 gr. se amesteca cu 2 albusuri batute putin cu furculita si 100gr zahar pudra,si zaharul vanilat macinat), apoi se ruleaza usor baigli si se pune in tava. Se unge pe deasupra cu un ou intreg, la fel se proceadeza si cu restul de aluat. Se pun in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina sau cu hartie de copt, la foc mic pana se rumenesc frumos, eu le-am lasat aproximativ 25 min.,daca vreti in nuca macinata cu zaharul pudra si albusurile se poate adauga bucati mici de rahat dupa preferinta sau stafide(inainte hidratate in apa calduta pana se inmoaie putin) apoi se scot si se adauga in compozitia de nuca macinata zahar

La 1 kg de faina ies 6-7 bucati baigli. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Ficatei de pui cu ceapa verde si rosii cherry in unt

Ficatei de pui cu ceapa verde si rosii cherry in unt

Ficatei de pui cu ceapa verde si rosii cherry in unt
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise