autor:

Anca Rm
Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca Rm (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 decembrie 2015

Ingrediente
-500 gr faina, -100 gr unt, -100 gr untura, -2 galbenusuri, -100 ml lapte, -70 gr Green Sugar sau 100 gr zahar (pudra de preferinta), -1 lingura smantana, -20 grame drojdie, -coaja de la o lamaie, -esenta rom, Umplutura:, - 200 gr mac macinat, -200 gr nuca macinata, -100 ml lapte, -2 albusuri, -100 gr Green Sugar sau 200 gr zahar, Extra : 1 ou + 1 lingurita scortisoara

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

4 voturi

Mod de preparare

Laptele il incalzim putin si dizolvam in el drojdia , adaugam o lingura de indulcitor sau zahar si una de faina si amestecam bine . Lasam acoperit pana pregatim restul ingredientelor.
Faina cernuta o punem intr-un castron si adaugam untura la temperature camerei , untul ,smantana si indulcitorul sau zaharul batut usor cu furculita impreuna cu galbenusurile, esentele si coaja rasa de lamaie.
Framantam pana cand obtinem un aluat care se desprinde de pe maini .In functie de umiditatea din bucatarie , de calitatea smantanii si de marimea galbenusului poate va trebui sa mai adaugati putina faina sau lapte .
Punem aluatul in frigider pentru 30 minute acoperit .
Pana cand se odihneste aluatul facem umpluturile :
Vom bate 1 albus+ 50 gr indulcitor sau 100 gr zahar pe care le adaugam peste mac,adaugam si 100 ml lapte si omogenizam .
Peste nuca vom adauga restul de ingrediente ramase : 1 albus +50 gr indulcitor sau 100 gr zahar si 100 ml lapte .
Aluatul il impartim in patru parti si il intindem pe rand cate o foaie.
Restul bucatilor le punem la frigider acoperite pana cand terminam cu prima. Aluatul trebuie pastrat in frigider pentru a nu dospi .
Punem jumate din umplutura (mac sau nuca) si rulam , dar sa nu uitam sa stangem capetele pentru a nu curge umplutura . Asezam primul cozonac in tava si dam tava la frigider.
Procedam la fel cu toate celelalte bucati , iar dupa fiecare cozonac sa nu uitati sa puneti tava inapoi in frigider.
Porniti cuptorul si bateti oul cu care vom unge cozonacul.
Ungem bine cozonacii , presaram deasupra scortisoara macinata si dam la cuptorul incins pana este copt . Se poate face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este facut .
Baigli se taie intotdeauna bine racit si se pastreaza infoliat pentru a nu se intari.
Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Baigli-cozonac cu nuca

Baigli-cozonac cu nuca

Intr-un vas punem faina, mai putina la inceput si adaugam drojdia amestecata cu laptele si cu o lingura

20 voturi    13 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
baigli cu nuca

baigli cu nuca

Prepararea aluatului : La faina adaugam 1 praf de copt,400 gr untura , cele 3 oua, 20 gr drojdie,200

8 voturi    5 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

4 voturi

Ingrediente

  • -500 gr faina
  • -100 gr unt
  • -100 gr untura
  • -2 galbenusuri
  • -100 ml lapte
  • -70 gr Green Sugar sau 100 gr zahar (pudra de preferinta)
  • -1 lingura smantana
  • -20 grame drojdie
  • -coaja de la o lamaie
  • -esenta rom
  • Umplutura:
  • - 200 gr mac macinat
  • -200 gr nuca macinata
  • -100 ml lapte
  • -2 albusuri
  • -100 gr Green Sugar sau 200 gr zahar
  • Extra : 1 ou + 1 lingurita scortisoara

Raporteaza reteta

Retete
de Anca Rm
Flan de portocale

Flan de portocale

Se spala foarte bine portocalele cu o perie si apa calduta, una dintre ele se curata de coaja, iar

47 voturi    15 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Chocolate cake by Julia Child

Chocolate cake by Julia Child

Tapetam cu unt si faina o forma de tort cu diametrul de 20 de centimetri. Ciocolata o topim

2 voturi    2 comentarii
40 min
Torturi
Rulada din albusuri cu crema de branza si capsuni

Rulada din albusuri cu crema de branza si capsuni

Blat: Pregatim o tava mica (25x20 cm), o tapetam cu faina sau punem hartie de copt si pornim cuptorul

1 vot    0 comentarii
30 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Tiramisu cu mouse de ciocolata Tiramisu cu mouse de ciocolata

Ciocolata alba si ciocolata amara se topesc separat. Ouale se bat spuma cu zaharul. Frisca se bate bine,se tine in frigider. Compozitia

37 voturi    9 comentarii
2h
Prajituri
Tiramisu cu crema si  trufe de ciocolata Tiramisu cu crema si trufe de ciocolata

Galbenusurile se bat bine, se adauga zaharul pudra, se mixeaza pana totul devine o crema omogena. Se adauga mascarpone, se omogenizeaza,

25 voturi    12 comentarii
1h
Prajituri
Biscuiti cu unt