autor:

Liana

» » , , Dulciuri diverse, Prajituri, Torturi

Blat de ciocolata alba pentru torturi festive-Madeira Sponge Cake

Autor: Liana (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Statele Unite


    Reteta postata pe: 12 iulie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Liana (Chef de cuisine)   
Specific:  

Statele Unite


Reteta postata pe: 12 iulie 2012

Ingrediente
4 oua, 80gr unt, 120 gr zahar pudra, 140gr faina, , 120gr ciocolata alba, 1 plic praf de copt

Dificultate: Redusa Timp: 1h 10 min

18 voturi

Mod de preparare

Pentru torturile etajate se folosesc blaturi cu o consistenta dura,cel mai des intalnit fiind Madeira Sponge Cake.
Madeira Sponge Cake(MSC): este un blat dens,cu interior compact care poate rezista ;modelarii,greutatii cremelor si a ormanemtelor de fondant si gumpaste sau suprapunerii mai multor blaturi.
Consistenta este asemanatoare cu cea a unui Bundt Cake.
Blaturile MSC nu se isiropeaza decat daca este foarte necesar,si daca o facem incercam sa evitam margiena blatului. Umiditatea este un factor negativ ,afectand fondantul.Aceste se topeste,se pateaza si se deformeaza.
Blaturile tip pandispan: sunt foarte fragile si aereate,se sfarama cand sunt umplute cu crema si nu au densitatea necesara pentru a putea sustine mai multe straturi de crema .Se imbiba de sirop si crema ,ceea ce il face sa nu isi pastreaze forma pentru a putea fi acoperit de fondant in mod uniform.
Am ales un blat dens,de ciocolata alba ,care neavand nevoie de bule de aer se mixeaza cu mixerul pana in momentul incorporarii untului si al ciocolatei.Umiditatea blatului este data de ciocolata si unt.Se insiropeaza foarte putin sau deloc.Se poate congela fara probleme,nu mai mult de 3 luni.
In cazul in care vrem sa facem un blat de cacao,inlocuim 40 grame de faina cu 40 grame de cacao.
Blatul este pentru o forma de 15 cm diametru si 10 cm inaltime.Aceste masuri de folosesc la blaturile din ultimul nivel.Preincalzim cuptorul la 170 grade.
Cernem impreuna faina si praful de copt,rezervam.
Intr-un recipient topim untul la temperatura foarte mica.In momentul in care este lichid ,inchidem focul si adaugam ciocolata alba rupta in bucati mici-Amestecam pana ciocolata se topeste,rezervam.
Mixam ouale pana isi triplica volumul,adaugam zaharul in ploaie si mixam pana seomogenizeaza.
Adaugam faina si praful de copt.
Mixam pana ingredientele se omogenizeaza si incorporam untul si ciocolata,amestecam cu o spatula,incet-incet.
Tapetam tava cu unt si taiem hartia pe masura.Daca tava este tapetata cu unt,hartia nu se onduleaza atunci cand adaugam aluatul in tava.Daca nu avem o tava suficient de inalta,hartia taiata trebuie sa treaca de margine tavii incat sa lase blatul sa creasca in inaltime.Tinand cont ca blatul creste cel putin 10 cm,hartia trebuie sa fie taiata la o inaltime de 14 cm.
Lasam blatul la cuptor timp de o ora.Timpul coacerii depinde de cuptor,daca are functie turbo,daca este pe gaz sau curent,daca se aprinde si sus si jos,sau numai in partea de sus.Se poate incerca daca este copt,doar dupa primele 40 minute.
Pentru o forma de 22 cm ,blatul se lasa circa 1 ora si jumatate.
Cand este facut ,se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca cu "gura" in jos pe o retea metalica .Daca iese deformat,inseamna ca temperatura a fost prea mare si a crescut brusc.Pentru a da forma rotunda blatului,putem razui marginea blatului cu o razatoare normala,partea cea mai fina
Daca ti-a placut reteta noastra "Blat de ciocolata alba pentru torturi festive-Madeira Sponge Cake" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Luca

Tort Luca

Se bat galbenusurile cu 2-3 linguri de zahar si fiola de vanilie pana-si dubleaza volumul. Separat

2 voturi    6 comentarii
1h 20 min
Torturi
Tort Sarlota

Tort Sarlota

Se pune gelatina la hidratat in 100 ml apa apoi se amesteca cu cele 2 linguri de zahar, oul batut

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mara , 11 februarie 2016

    L am incercat si eu .....a iesit minunat .....asteapta sa fie imbracat in fondant cu o"Hello Kity pt o fetita! Multumesc !!!!

  • Fara foto

    Elena , 17 iunie 2015

    Pentru o forma de 28cm e ok daca fac portie dubla fata de reteta?

  • Fara foto

    Gabi Babanau , 13 septembrie 2014

    orice interes pe care l-am avut cand.... - cu respect , nu e rusine sa gresesti , dar e rusine cum ati procedat dvs - we all make mistakes

    • Fara foto

      Florica Radulescu , 27 mai 2014

      F BUN

    • Fara foto

      Liana Barbu , 26 mai 2014

      Da,masurile de mai sus sunt ptr blatul din top.

    • Fara foto

      Sue Rhodes , 23 ianuarie 2014

      F BUN

    • Fara foto

      Ana Morgan , 13 ianuarie 2014

      F BUN

    • Fara foto

      Sue Rhodes , 13 ianuarie 2014

      F BUN

    • OROS

      OROS (Maestru bucatar) , 12 noiembrie 2013

      Foarte gustos,incercati si voi .

    • Fara foto

      Oros Andrei , 12 noiembrie 2013

      am facut si eu ,si a iesit foarte bun !!!

    • Fara foto

      Camelia Sofron , 20 septembrie 2013

      pentru o tava de 28 de cm pot dubla cantitatile?

    • Anca Daniela_Neagoe

      Anca Daniela_Neagoe (Chef de cuisine) , 19 septembrie 2013

      buuun!!!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 iulie 2012

      Liana, ai mare dreptate, intotdeauna m-am legat in prepararea prajiturilor de dimensiunea tavii, care mie mi se pare un amanunt important.

    • Liana

      Liana (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

      Sunt nimicuri pe care de multe ori nu le bagam in seama ,dar importanta unei retete pentru blat este cheia succesului.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

      Foarte importante si interesante toate detaliile tale cu privire la prepararea tortului supraetajat.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 10 min

18 voturi

Ingrediente

  • 4 oua
  • 80gr unt
  • 120 gr zahar pudra
  • 140gr faina
  • 120gr ciocolata alba
  • 1 plic praf de copt

Raporteaza reteta

Retete
de Liana
Prajitura Battenberg

Prajitura Battenberg

Cuptorul trebuie preincalzit la 180 grade/mediu cu 20 minute inainte de a fi folosit,altfel aluatul

2 voturi    3 comentarii
1h 15 min
Torturi
Gum Paste sau reteta bazica pentru modelaj in pasta de zahar

Gum Paste sau reteta bazica pentru modelaj in pasta de zahar

C.M.C. -sau Carboximeytil Celuloza,este o guma sintetica(rasina) care da elasticitate si corp , se

20 voturi    20 comentarii
1h 30 min
Torturi
Somon cu sos de smantana/Garnitura de orez cu ciuperci

Somon cu sos de smantana/Garnitura de orez cu ciuperci

Intai se prepara garnitura avand timpul de preparare mai mulng decat cel al somonului. Se taie ceapa,usturoiul

3 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu peste

Mara

L am incercat si eu .....a iesit minunat .....asteapta sa fie imbracat in fondant cu o"Hello Kity pt o fetita! Multumesc !!!!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si menta Tort cu ciocolata si menta

Se piseaza biscuitii in blender, se adauga untul, se amesteca, apoi se rastoarna in forma de tort de 22 cm diametru, iar dupa ce s-a

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Deliciu cu mascarpone, pere si caramel Deliciu cu mascarpone, pere si caramel

Perele le curatam de coaja si le taiem in jumatati, apoi fiecare jumatate in felii subtiri. Le punem intr-o tigaie cu scortisoara, cuisoarele,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Tort egiptean (reteta preluata de pe blogul Amaliei)