autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Aperitive

Brânză de vaci de casă(Topfen)

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 februarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 februarie 2011

Ingrediente
4 l de lapte integral

Dificultate: Redusa Timp: 1h

7 voturi

Mod de preparare

Laşi 2 l de lapte la prins, adica nefiert îl pui la cald să se "strice", să se acrească.
Fierbi alţi 2 l şi îi torni peste cel prins şi amesteci uşor.
Se va aduna brânza pe care o iei cu o paletă si o pui într-o strecurătoare peste care ai pus tifon(sau altă pânză rară).Sita o pui deasupra unui vas care să colecteze zerul. Laşi să se scurgă şi vei obţine o brânză pe care o poţi consuma ca atare sau poţi pregăti diverse preparate.
Pe la noi, zerul se acreşte cu lapte covăsât, se pune în pături şi se lasă până a doua zi . Astfel devine acrişor si facem ciorbă de salată cu el. Suntem învăţăţi cu zer de oaie, dar "la criză" merge şi de vaci. În satul de unde vin, lângă Blaj, vara e "bătaie" să procuri zer pe care îl punem în sticle de plastic în pivniţă şi iarna îl folosim la ciorbe.
Brănza din fotografie e din seara asta, până mâine se mai scurge.
Daca ti-a placut reteta noastra "Brânză de vaci de casă(Topfen)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive cu brinza
Bulete de branza cu struguri

Bulete de branza cu struguri

Curăţaţi şi spălaţi ceapa pe care o tăiaţi mărunt şi spălaţi boabele de struguri. Amestecaţi

1 vot    0 comentarii
20 min
Aperitive cu brinza
Cascaval pane

Cascaval pane

Cascavalul se taie in felii uniforme , groase de circa 1 cm si se presara cu piper.Se trece fiecare

22 voturi    31 comentarii
20h 1 min
Aperitive cu brinza

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Camelia Darie , 18 aprilie 2015

    Cum se pastreaza asa mult timp zerul si nu se strica ?

  • Fara foto

    Camelia Darie , 18 aprilie 2015

    Imi place reteta pentru facut branza in casa.Eu nu stiam ca se pune lapte fiert peste cel prins.Multumesc.

  • sapunaru laura

    sapunaru laura (Chef de cuisine) , 05 aprilie 2011

    SUPER ! MERSI ADELINA ! AM SA FAC SI EU...

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 19 februarie 2011

      Laptele se pune fierbinte, cel acru rece!

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 18 februarie 2011

      Laptele fiert se pune fierbinte, cald sau rece?

    • sorina gabriela

      sorina gabriela (Chef de cuisine) , 16 februarie 2011

      usor si la indemana...am sa fac si eu branzica ta ...felicitari *****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 16 februarie 2011

      Foarte utilã, ce bunã trebuie sã fie :)

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 16 februarie 2011

      Delicioasa!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

7 voturi

Ingrediente

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

78 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

sapunaru laura (Chef de cuisine)

SUPER ! MERSI ADELINA ! AM SA FAC SI EU...

Adauga reteta
Retete

din Aperitive cu brinza

Placinta floare cu spanac, mozzarella si crema de branza Placinta floare cu spanac, mozzarella si crema de branza

Pregatesti maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50 ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Cornuri din aluat de cartofi Cornuri din aluat de cartofi

Se fierb cartofii pana cand sunt moi, se scurg de apa, apoi se pun in bol si se paseaza. Lasa-i sa se raceasca. Se adauga parmezanul

0 voturi    0 comentarii
35 min
Aluaturi si Foietaje
Su Boregi - Apa Borek