autor:

Anca E. Voicu

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Prajituri

Briose Lalele

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 01 aprilie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 01 aprilie 2018

Ingrediente
5 ouă,, 4 linguri zahăr,, un vârf linguriţă sare,, 150 ml ulei,, 3 linguri apă fierbinte,, un plic praf de copt,, 5 linguri făină,, , Pentru sirop:, 300 ml apă,, 2 linguri zahăr,, O linguriţă esenţă de rom,, , Pentru crema ganache:, 80 ml frişcă lichidă,, 40 g ciocolată amăruie,, 40 g ciocolată cu lapte,, , Pentru crema de ness:, 300 ml lapte,, 1 lingură amidon,, 4 linguri zahăr,, 2 pătrăţele de ciocolată amăruie,, 1 lingură ness,, 50 g unt,, , Pentru decor:, 80 g ciocolată albă,, O lingură lapte,, 80 ml frişcă lichidă, Coloranţi alimentari roşu şi verde,, Puţină zeamă de la dulceaţa de mure

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 15 min

1 vot

Mod de preparare

Briose cu pandispan pufos, crema de ness, crema ganache, decorate cu lalele din crema de ciocolata in diferite culori.





Mod de preparare:

Pentru brioşe: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, apa fierbinte, făina şi praful de copt. Se obţine o compoziţie moale, pufoasa care se toarnă în diferite tăvi pentru brioşe. Eu am avut mai multe forme de flori. Ţineţi cont să nu umpleţi forma până sus, pentru că ele se umflă la copt.

Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 15 minute (în funcţie de cuptor) sau până se fac uşor aurii, dar aveţi grijă să nu le uscaţi. Se obţin 18 brioşe. Se lasă la răcit.



Pentru sirop: acesta se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute, după ce se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom.



Pentru crema de ness: se pune pe foc mic o crăticioară cu laptele, zahărul, amidonul şi nessul. Se amestecă bine cu un tel şi se fierbe până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă ciocolata neagră şi untul şi se amestecă bine. Se lasă la răcit.



Pentru crema ganache: se încălzeşte pe foc mic, într-un ibric, frişca lichidă atât cât să frigă la deget, se toarnă în castronul în care am mărunţit ciocolată şi se amestecă bine. Se lasă la răcit, apoi se bate cu mixerul ca la frişcă, până devine consistentă, dar nu tare.



Asamblare şi decor: fiecare brioşă se taie în două foi, se însiropează, se umple cu cremă de ness şi puţină cremă ganache, se îmbracă tot în cremă ganache.



Pentru lalele: se topeşte ciocolata albă împreună cu puţin lapte într-un ibric pus pe foc mic sau pe baie de abur, se lasă la răcit. Se adaugă frişca lichidă, amestecând cu o linguriţă sau o spatulă (nu cu mixerul) până capătă consistenţă. Se împarte în mai multe ceşcuţe pentru a amesteca cu diferite culori. Lalele roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la dulceaţa de mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite dulceţuri, doar că ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.



Sfaturi şi trucuri:

1. Lalele roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la dulceaţa de mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite dulceţuri, doar că ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.

2. Ciocolata albă face crema pentru ornat mai stabilă decât dacă am orna doar cu frişcă colorată. Ţineţi cont însă că frişca se adaugă lichidă peste ciocolata albă topită şi răcită, pentru că pe măsură ce amestecăm, crema se întăreşte.

3. Spre deosebire de crema la care folosim făină şi se îngroaşă mai repede, în varianta cu amidon, am observat că se încheagă un pic mai greu, dar după ce se răceşte, crema se mai întăreşte, căpătând consistenţa unei budinci. Dacă aţi fost tentat să puneţi mai mult amidon, iar crema, după ce s-a răcit, vi se pare prea groasă, o puteţi subţia cu puţin lapte rece!





Timp de coacere: aprox 45min (15min fiecare tavă)

Timp de pregătire: 1h 30min

Porţii: 18



Poftă Bună!



Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/03/briose-lalele.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Briose Lalele" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Friptura de miel cu ananas, ciuperci si rosii

Friptura de miel cu ananas, ciuperci si rosii

Pulpele de miel se curăță dacă sunt prea grase, adică de acel ”său” cum i se spune.

38 voturi    3 comentarii
15h
Retete de Pasti
Buzele lui Dilber...din dragoste pentru baklava

Buzele lui Dilber...din dragoste pentru baklava

Se fierbe siropul - Punem apa si zaharul impreuna la fiert si lasam pe foc sa fiarba bine pana se

0 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Petrisor , 05 aprilie 2018

    Foarte bune, gustoase si frumos ornate, imi place, bravo.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 15 min

1 vot

Ingrediente

  • 5 ouă,
  • 4 linguri zahăr,
  • un vârf linguriţă sare,
  • 150 ml ulei,
  • 3 linguri apă fierbinte,
  • un plic praf de copt,
  • 5 linguri făină,
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apă,
  • 2 linguri zahăr,
  • O linguriţă esenţă de rom,
  • Pentru crema ganache:
  • 80 ml frişcă lichidă,
  • 40 g ciocolată amăruie,
  • 40 g ciocolată cu lapte,
  • Pentru crema de ness:
  • 300 ml lapte,
  • 1 lingură amidon,
  • 4 linguri zahăr,
  • 2 pătrăţele de ciocolată amăruie,
  • 1 lingură ness,
  • 50 g unt,
  • Pentru decor:
  • 80 g ciocolată albă,
  • O lingură lapte,
  • 80 ml frişcă lichidă
  • Coloranţi alimentari roşu şi verde,
  • Puţină zeamă de la dulceaţa de mure

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

11 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

3 voturi    4 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Fara foto

Petrisor

Foarte bune, gustoase si frumos ornate, imi place, bravo.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Prajitura Tiramisu Prajitura Tiramisu

Se foloseste o tavă mare, preferabil cu inel detașabil. Eu am folosit una de 40 x 35 cm. Se face o cafea tare, puțin îndulcită,

4 voturi    1 comentariu
40 min
Retete de Pasti
Tort de ciocolata cu biscuiti Tort de ciocolata cu biscuiti

Se rup biscuitii in bucatele, se taie rahatul dupa bunul plac (eu l-am taiat bastonase); se pune laptele la fiert, iar cand deja e cald,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Porumbei in cuib de gris cu sos de merisoare