Budinca de clatite cu piure de spanac

Timp pregatire
270 minute
Complexitate
medie
Budinca de clatite cu piure de spanac

Ingrediente

  • Pentru clătite (15 bucăţi):
  • 4 ouă
  • 250 g făină albă (cernută)
  • 1/2 linguriţă sare
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 500 ml lapte dulce
  • Pentru piureul de spanac:
  • 450 g spanac congelat de la supermarket
  • 3 ouă
  • 50 g mozarella rasă
  • 200 g smântănă pentru gătit
  • 150 ml lapte dulce
  • 1 lingură de făină albă
  • 1 linguriţă sare
  • 1 linguriţă praf de usturoi
  • 2 linguri ulei.

Mod de preparare

La toate acestea se adaugă uleiul pentru prăjitul clătitelor dar care este o cantitate mică deoarece, cu ajutorul unei sticle cu picurător, punem atât doar cât să ungem fundul tigăii la fiecare clătită.

Pentru clătite procedăm astfel:

Punem făina cernută într-o oală, facem o adâncitură la mijloc şi spargem cele 4 ouă întregi. Amestecăm, apoi punem sarea, uleiul şi laptele dulce. După ce am amestecat bine să nu rămână cocoloaşe, acoperim şi lăsăm 2 ore să se odihnească. Atunci când începem să le preparăm, mai putem adăuga puţină apă pentru a dilua compoziţia până la consistenţa unei smântăni mai subţiri, fluide. Tigaia trebuie să fie bine încinsă, dar fără a o lăsa până iese fum din ea pentru că atunci şi clătitele vor avea gust şi miros de fum sau de ulei ars. Pentru această budincă, clătitele nu trebuie să fie foarte subţiri.

Pentru piureul de spanac procedăm astfel:

Într-o cratiţă mai adâncă punem uleiul, spanacul decongelat, mărarul, sarea şi foarte puţină apă şi lăsăm să dea un clocot. Adăugăm laptele frecat cu făina şi lăsăm să fiarbă puţin acoperit. Apoi adăugăm smântâna de gătit şi o mai lăsăm să fiarbă puţin până s-a îngroşat şi are mirosul specific de spanac fiert. O luăm de pe foc, adăugăm mozarella rasă, amestecăm şi o lăsăm la răcit cu capacul acoperit. După ce s-a răcit puţin să nu mai fie fierbinte, adăugăm praful de usturoi şi gălbenuşurile de la cele 3 ouă. Batem albuşurile de la cele trei ouă cu un vârf de cuţit de sare până se întăresc bine şi le adăugăm peste spanac, amestecând de jos în sus.

Asamblarea budincii:

Într-un vas termorezistent, tip yena, punem puţin ulei şi presărăm pesmet fin, apoi aşezăm pe rând fiecare clătită alternativ cu 2 linguri din compoziţia de spanac, pe care o nivelăm ca să fie uniform distribuită pe toată suprafaţa. Când am terminat, ultimul strat trebuie să fie de spanac. Presărăm peste budincă încă puţină mozarella rasă şi o punem la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Se scoate şi se lasă puţin să se răcească, apoi se poate servi.

Este foarte bună şi consistentă. Are aspectul unui chebab doar că e un preparat vegetarian foare gustos atât ca aperitiv, cât şi ca fel propriu-zis de mâncare. Cine doreşte, poate să adauge la servire şi puţin piper şi chiar o lingură-două dintr-un sos preferat, de exemplu sos bechamel sau chiar smântână. Noi am servit simplu.

Este la fel de bună şi a doua zi.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura