autor:

Sinziana

» » Dulciuri diverse

Budinca de orez cu mere

Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 mai 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 02 mai 2015

Ingrediente
100 g orez alb cu bobul lung,  1-2 linguri sirop de agave,  100 g unt,  2 oua,  1 plic de zahar vanilat,  2-3 lingurite scortisoara,  2 linguri de zahar brun,  1 praf de sare,  1 litru lapte dulce,  6 mere potrivite,  2 linguri pesmet din biscuiti (il putem face noi, dand biscuiti simpli prin razatoarea mica). Putem folosi si pesmet obisnuit sau gris.

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

1 vot

Mod de preparare

- Se spala orezul in 2-3 ape, se scurge bine si se pune la fiert in apa curata, care sa il acopere cu 1 deget, plus un praf de sare, pentru 10 minute. Daca orezul e prefiert, omitem etapa de fierbere in apa.

- Scurgem bine orezul intr-o sita. Intr-un vas, punem 50 g de unt si il topim, adaugam orezul si il lasam 1-2 minute sa se rumeneasca putin fara sa-si schimbe culoarea, apoi adaugam laptele cald si lasam sa fiarba totul la foc mic aproximativ 30 de minute. La inceput mestecam in compozitie pentru ca va avea tendinta sa se ridice si sa curga afara. Cand e gata fiert, adaugam zaharul vanilat si il tragem deoparte, lasandu-l cu capacul pus sa se raceasca si sa se umfle, pentru ca el va mai absorbi din lichid.

- Pregatim merele: le curatam de coaja, le spalam si inainte si dupa, apoi le dam pe razatoarea mare. Le amestecam cu 2 linguri de zahar si 2 lingurite de scortisoara si le lasam sa stea ca sa-si lase sucul.

- Batem cele 2 oua si un praf de sare cu un tel, pana devin spumoase si isi maresc volumul. Adaugam 1-2 linguri de sirop de agave (eu am pus numai una, dar daca va place mai dulce, puteti pune doua) si continuam sa batem pana consideram ca este suficient de spumos.

- Punem ouale batute peste orezul racit, chiar daca mai e putin caldut, si amestecam usor cu o lingura de lemn.

- Pregatim vasul pentru cuptor, ungandu-l cu untul ramas, astfel incat sa fie distribuit uniform pe fundul si peretii vasului. Nu punem pesmet sau faina peste, pentru ca va face coaja arsa in timpul coacerii si nu e cazul.

- Cu un polonic, turnam jumatate din cantitatea de orez si o distribuim uniform, apoi presaram jumatate din cantitatea de pesmet.

- Stoarcem merele cu mana si le asezam pe rand peste orez.

- Presaram pesmetul ramas peste mere.

- Turnam compozitia de orez ramasa si o nivelam, apoi o punem la cuptorul preincalzit, la foc moderat, pentru 30-40 de minute, pana cand prinde o crusta mai inchisa la suprafata, fara sa se arda.

- Dupa preferinta, putem sa-l presaram cu putin zahar brun si scortisoara.

- Se lasa sa se raceasca cateva ore (chiar si pana a doua zi), dupa care se portioneaza si se serveste ca desert sau gustare de sine statatoare. E un desert delicios cu un numar mai redus de calorii.
Daca ti-a placut reteta noastra "Budinca de orez cu mere" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Budinca de orez cu mere

Budinca de orez cu mere

Se pune orezul la inmuiat in putina apa fierbinte. Se curata merele de coaja, se taie si se scot

4 voturi    4 comentarii
40 min
Prajituri
Budinca de orez cu mere

Budinca de orez cu mere

Se pregateste orez cu lapte cind s-a racit se aduga ouale,coaja rasa de lamiie.Se tapeteaza vasul

17 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Budinci

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • 100 g orez alb cu bobul lung
  •  1-2 linguri sirop de agave
  •  100 g unt
  •  2 oua
  •  1 plic de zahar vanilat
  •  2-3 lingurite scortisoara
  •  2 linguri de zahar brun
  •  1 praf de sare
  •  1 litru lapte dulce
  •  6 mere potrivite
  •  2 linguri pesmet din biscuiti (il putem face noi
  • dand biscuiti simpli prin razatoarea mica). Putem folosi si pesmet obisnuit sau gris.

Raporteaza reteta

Retete
de Sinziana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive
Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Rulada turceasca