autor:

Sinziana

» » , Budinci, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Budinca de vinete

Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 iunie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 iunie 2015

Ingrediente
 1 kg de vinete,  1 kg de ardei graşi (de preferat verzi sau galbeni şi eventual 1-2 roşii),  1 kg roşii sau 1 conservă de roşii cu pulpă în suc propRiu şi o cutie de 250 ml de suc de roşii (bulion) bio.,  2 cepe albe şi 2 cepe roşii (micI sau medii),  1 linguriţă cimbru,  1/2 linguriţă oregano,  1/2 linguriţă busuioc,  1 căpăţână de usturoi,  2-3 linguriţe sare,  1/4 linguriţă piper alb măcinat,  3-4 linguri de făină albă,  2 linguri pesmet,  1 linguriţă zahăr tos,  50 ml ulei de măsline + 150 ml ulei pentru prăjit.

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Se spală legumele şi se lasă la scurs.

Vinetele se taie pe lateral în felii de 1 cm grosime şi se aşează într-o strecurătoare sau sită, presărate cu sare, să se curgă de zeama pe care o vor lăsa din abundenţă, pentru aproximativ 30 de minute sau chiar o oră.

Dacă am cumpărat roşii, acestea trebuiesc opărite în apă cloclotită un minut, apoi scurse într-o strecurătoare şi decojite, iar miezul va fi tăiat cubuleţe mici şi pus întrun bol separat. La sfârşit, adăugăm peste ele 1 linguriţă de zahăr tos.

Tocăm ceapa mărunt şi căţeii de usturoi spălaţi şi decojiţi în prealabil şi îi punem împreună la călit cu 50 ml de ulei, până devin moi şi lucioşi, apoi stingem cu roşiile tăiate sau roşiile din conservă diluate cu bulionul sau sucul de roşii la care am adăugat o linguriţă de zahăr. Adăugăm şi condimentele - sarea, piperul alb, oregano, cimbru şi busuioc, şi le lăsăm să fiarbă până se leagă ca un sos. Spălăm ardeii, îi tăiem în patru şi îi spălăm şi pe interior, le curăţăm lamelele interioare, sâmburii şi cotoarele, iar coaja lor o tăiem fideluţă. Când am terminat, îi adăugăm peste compoziţia cu roşii şi lăsăm totul să fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi punem vasul deoparte.

Într-o tigaie sau cratiţă, punem ulei de 2-3 degete şi îl lăsăm la încins.

Spălăm feliile de vinete cu un jet de pă rece, le stoarcem uşor şi le trecem pe rând prin făină albă, apoi le punem pe rând în cratiţa cu ulei să se rumenească câte un minut pe fiecare parte. Le scoatem, le scurgem de ulei bine, şi le aşezăm suprapuse într-un vas separat.



După ce am terminat cu toate vinetele, trecem la montatul budincii, într-o tavă de copt, astfel:

- ungem tava uniform cu ulei şi o tapetăm cu pesmet peste tot,

- aşezăm un rând de vinete, unele lângă altele,

- punem compiziţia de roşii cu ardei şi ceapă peste ele, folosind o lingură, în aşa fel încât să ajungă peste tot,

- adăugăm al doilea strat de felii de vinete şi

- presărăm deasupra puţin pesmet.



Punem tava la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30-40 de minute, până vedem că vinetele arată rumenite deasupra şi uleiul s-a ridicat deasupra lor.

Dacă dorim, putem presăra puţin parmezan şi le mai lăsăm 5 minute, apoi scoatem tava şi o lăsăm să se răcească.

Se serveşte rece, ca aperitiv sau fel simplu de mâncare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Budinca de vinete" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Budinca de vinete

Budinca de vinete

Am curatat cartofii, i-am taiat rondele, i-am rumenit in ulei de masline, apoi am stins cu bulionul

1 vot    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
.  Budincă de vinete

. Budincă de vinete

Se preîncălzeşte cuptorul la 200 grade. Se încinge uleiul de măsline şi se rumenesc feliile

5 voturi    1 comentariu
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Sinziana

    Sinziana (Chef de cuisine) , 30 iunie 2015

    Nu am incercat cu vinete coapte dar nu e o idee rea, asa ca data viitoare o sa ma gandesc la asta. In realitate nu am simtit sa fie prea mult ulei, pentru ca poti lasa vinetele sa se scurga bine iar daca uleiul e foarte incins nu incorporeaza atat de mult pe cat s-ar parea. Mai mult ulei se pune la salata de vinete, de exemplu.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 29 iunie 2015

    Buna budinca de vinete dar cred ca este prea mult ulei -feliile de vinete pot fii coapte si iese la fel budinca!

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

1 vot

Ingrediente

  •  1 kg de vinete
  •  1 kg de ardei graşi (de preferat verzi sau galbeni şi eventual 1-2 roşii)
  •  1 kg roşii sau 1 conservă de roşii cu pulpă în suc propRiu şi o cutie de 250 ml de suc de roşii (bulion) bio.
  •  2 cepe albe şi 2 cepe roşii (micI sau medii)
  •  1 linguriţă cimbru
  •  1/2 linguriţă oregano
  •  1/2 linguriţă busuioc
  •  1 căpăţână de usturoi
  •  2-3 linguriţe sare
  •  1/4 linguriţă piper alb măcinat
  •  3-4 linguri de făină albă
  •  2 linguri pesmet
  •  1 linguriţă zahăr tos
  •  50 ml ulei de măsline + 150 ml ulei pentru prăjit.

Raporteaza reteta

Retete
de Sinziana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive

Sinziana (Chef de cuisine)

Nu am incercat cu vinete coapte dar nu e o idee rea, asa ca data viitoare o sa ma gandesc la asta. In realitate nu am simtit sa fie prea mult ulei, pentru ca poti lasa vinetele sa se scurga bine iar daca uleiul e foarte incins nu incorporeaza atat de mult pe cat s-ar parea. Mai mult ulei se pune la salata de vinete, de exemplu.

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Frittata cu vinete Frittata cu vinete

Se sfarama fideaua si se presara in tava in care s-a pus hartie de copt, (are rol de a trage surplusul de lichid). Se adauga un rand

0 voturi    0 comentarii
1h
Aperitive
Tarta rustica cu blat aromat din gris Tarta rustica cu blat aromat din gris

Se amesteca faina cu grisul, se face o adancitura in mijloc si adaugam untul topit, ouale, sare, ierburile aromate de Provence, chimenul;

0 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive
Teriyaki cu vita si brocoli(mancare japoneza)