autor:

Victoria Gabriela

» » , , Mancaruri cu legume si zarzavaturi, Retete de post, Retete vegetariene

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Turcia


    Reteta postata pe: 10 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Turcia


Reteta postata pe: 10 martie 2015

Ingrediente
(pentru 6 - 8 porții), , 250 gr. bulgur/ grâu turcesc, arăbesc (măcinat mai mare, nu din acel pentru salate), , 2 vinete medii sau 1 vânătă mare, , 3 ardei gras roșu (mai mare), , 4 roșii mari, , 2 cepe, , 3- 4 grăunți de usturoi, , 3 linguri de ulei, , ½ legătură pătrunjel verde, , sare, piper (după gust)

Dificultate: Medie Timp: 1h

12 voturi

Mod de preparare

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat până când terminăm prepararea legumelor (cca o jumătate de oră). Cu cât stă însă mai mult la înmuiat, cu atât va fierbe mai repede. (Atenție la vasul în care îl puneți, pentru că bulgurul își va dubla aproape volumul. Să nu fie foarte mic.)



Se curăță, se spală ceapa, ardeiul și se taie cubulețe (nu foarte mici).



Se spală, se decojesc roșiile și se taile cubulețe (nu foarte mici).



Se spală și se taie mărunt pătrunjelul.



Se curăță și se taie mic usturoiul.



Se spală vinetele și se taie cuburi (cu tot cu coajă). Vinetele le-am lăsat la urmă, pentru că oxidează foarte repede.



După ce se pregătesc astfel toate legumele, într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pune uleiul și ceapa și se lasă 3-4 minute să se soteze.



Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă ardeiul gras, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie puțin și acesta.



Când s-a înmuiat puțin și ardeiul, se adaugă vinetele, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie și acestea.-După ce vinetele s-au înmuiat foarte puțin, se adaugă roșiile și usturoiul, se amestecă și se lasă pe foc până când amestecul începe să fiarbă.







In timp ce mancarea fierbe, se adaugă sarea și boabele de bulgur scurse de apă (acestea sunt acum moi și puțin gelatinoase), se amestecă încet și se lasă să fiarbă în continuare la foc mic amestecând din când în când să nu se lipească.



Deși bulgurul va fierbe în sosul lăsat de legume, spre sfârșit, când acesta este aproape fiert, și-a mărit volumul și a ”tras” tot lichidul, mai este necesar ca să picurați câte puțină ( nu toată o dată) apă fiartă (nu vă trebuie mai mult de un pahar de apă), până când bulgurul este fiert bine.



Când bulgurul este gata, grâul este fiert, se potrivește de sare și piper, se amestecă, se oprește focul și se presară deasupra pătrunjelul verde tocat.



Bulgurul fiind foarte consistent, se servește simplu, cald, dar este foarte bun și rece.





Poftă bună!







Notă:



Bulgurul se gătește similar cu orezul sau cușcușul, dar are valori nutriționale mult mai mari.



În general, pentru a-l folosi, bulgurul se lasă la înmuiat în lichid (apă, supă, suc de roșii, sau alte lichide în funcție de rețeta pentru care se pregătește) minim 1 oră și jumătate, iar apoi este gata pentru consum. La această mâncare, deoarece bulgurul se fierbe, se poate lăsa la înmuiat mai puțin.
Daca ti-a placut reteta noastra "Bulgur cu vinete si ardei (de post)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Budinca din zmeura cu afine si seminte de chia

Budinca din zmeura cu afine si seminte de chia

Spalati zmeura, afinele si chia si le procesati in blender. Le scoateti, le amestecati cu mierea

2 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Retete vegetariene
Iahnie de fasole boabe

Iahnie de fasole boabe

Fasolea se spala si se da in clocot prin trei ape. Se separa cojile daca s-au desprins, se schimba

26 voturi    14 comentarii
30h
Retete vegetariene

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Simeria Teodora , 12 martie 2015

    Deci ,orice reteta incepe cu ,, se caleste o ceapa ".

Dificultate

Medie

Timp

1h

12 voturi

Ingrediente

  • (pentru 6 - 8 porții)
  • 250 gr. bulgur/ grâu turcesc
  • arăbesc (măcinat mai mare
  • nu din acel pentru salate)
  • 2 vinete medii sau 1 vânătă mare
  • 3 ardei gras roșu (mai mare)
  • 4 roșii mari
  • 2 cepe
  • 3- 4 grăunți de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • sare
  • piper (după gust)

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Cheesecake cu mascarpone, fructe de padure si caramel

Cheesecake cu mascarpone, fructe de padure si caramel

BLATUL: Se pregătește o tavă rotundă de tort cu fund detașabil (Ø= 22 cm) și se

46 voturi    2 comentarii
30 min
Torturi
Adauga reteta
Retete

din Retete vegetariene

Fasole galbena cu legume Fasole galbena cu legume

In vasul cu ulei si 2 cesti cu apa se pun ceapa taiata marunt, morcovul rondele si dovlecelul cubulete; dupa ce s-au inmuiat putin,

0 voturi    0 comentarii
1h
Delicii de post de la bloggeri
Ciorba de vara cu dovlecel Ciorba de vara cu dovlecel

Se curata morcovul si se da pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se curata si se cresteaza in doua. Telina se curata si se spala. Intr-o

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Sarmale de post cu ciuperci si stafide