autor:

Anca E. Voicu

» » , , , Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de Craciun, Torturi

Buturuga de Craciun

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 decembrie 2019

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 decembrie 2019

Ingrediente
Rulada:, 6 ouă mici,, 5 g praf de copt Dr. Oetker,, 6 linguri ulei,, 150 g făină,, 100 ml suc portocale,, 1 praf sare,, În plus: Zahăr pudră cu aromă de rom Dr. Oetker, după gust,, , Cremele:, 100 g ciocolată neagră,, 270 ml frișcă lichidă,, 1 plic ness,, 4 linguri cafea preparată,, 20 ml whiskey,, 250 g cremă mascarpone,, , Decor:, Cacao pudră, după gust,, Dropsuri,, 3 frunzulițe de busuioc

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 10 min

2 voturi

Mod de preparare

Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël este un desert tradițional franțuzesc servit de Crăciun, constituit dintr-o ruladă umplută cu cremă și învelită în cremă de ciocolată sau glazură de ciocolată, decorată astfel încât să semene cu un buștean. Pentru umplut eu am folosit o cremă de cafea, iar pentru decorat un ganache cu whisky. Au fost ai mei așade bucuroși când am fost gata cu ea, încât m-au grăbit s-o pozez, ca să o degustăm.





Mod de preparare:

Rulada:

Se separa ouăle și se bat albușurile cu un praf sare, până se obține o bezea, apoi se adaugă gălbenușurile, uleiul, sucul de la două portocale (100 ml) și praful de copt, amestecând tot cu mixerul. Se adaugă și făina și se omogenizează cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 20 minute, având grijă să rămână ușor aurie.

Când se scoate din cuptor, se pudrează repede cu zahăr un șervet de bucătărie, se răstoarnă cu grijă rulada, se desprinde hârtia de copt și se pudrează din nou, apoi se rulează fierbinte. Se lasă la răcit.



Cremele:

Se topește pe baie de abur sau la chocolate fondue o tabletă de ciocolată ruptă bucățele și se lasă la răcit cât să nu mai frigă la deget. Frișca lichidă se bate cu mixerul până devine moale, însă nu consistentă.

Pentru umplut, se pregătește crema de cafea. Astfel, se bate cu mixerul crema mascarpone, se adaugă 120 g din frișca bătută anterior, 2 linguri din ciocolata topită, 4 linguri de cafea preparată și nessul, omogenziând.

Pentru decor, se pregătește o cremă ganache cu whiskey, astfel: se adaugă 4 linguri din frișca rămasă în castronul cu ciocolata topită rămasă, pentru a amesteca bine și a nu se întări ciocolata și apoi se răstoarnă în bolul cu frișcă rămasă și se bate cu mixerul până devine cremoasă. La această cremă, ne va trebui 150 g.



Montare și decor: după ce s-a răcit rulada, se desface, se umple cu crema de cafea, se rulează la loc, se taie o bucată din ea și se așază pe un platou, astfel încât să-i dăm formă de buștean. Se îmbracă în crema ganache cu whiskey, se face un model astfel încât să semene cu textura lemnului și se decorează după inspirație.



Timp pregătire: aprox 50 min

Timp coacere: aprox 20 min

Porţii: 12



Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/rulade-de-carciun-buturuga-de-craciun.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Buturuga de Craciun" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort

Tort "Buturuga de Craciun"

Blat: Batem albusurile spuma impreuna cu apa si praful de copt,adaugam apoi zaharul cate o lingura

3 voturi    1 comentariu
1h 20 min
Torturi
Tort cu fructe si branza de vaci

Tort cu fructe si branza de vaci

Aprindem aragazul. Este foarte important ca temperatura din cuptorul de coacere sa fie la 180 de

5 voturi    0 comentarii
1h
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cristina , 29 aprilie 2020

    Arata super!

  • Fara foto

    Mioara , 03 ianuarie 2020

    Foarte, foarte buna aceasta buturuga.

  • Fara foto

    Lelia , 23 decembrie 2019

    Wauuu, ce frumos arata aceasta buturga !! Imi place tare mult, este o idee extraordinara pentru sarbatorile de Craciu. FELICITARI !

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 10 min

2 voturi

Ingrediente

  • Rulada:
  • 6 ouă mici,
  • 5 g praf de copt Dr. Oetker,
  • 6 linguri ulei,
  • 150 g făină,
  • 100 ml suc portocale,
  • 1 praf sare,
  • În plus: Zahăr pudră cu aromă de rom Dr. Oetker
  • după gust,
  • Cremele:
  • 100 g ciocolată neagră,
  • 270 ml frișcă lichidă,
  • 1 plic ness,
  • 4 linguri cafea preparată,
  • 20 ml whiskey,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • Decor:
  • Cacao pudră
  • după gust,
  • Dropsuri,
  • 3 frunzulițe de busuioc

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Cristina

Arata super!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Cheesecake cu fructe congelate Cheesecake cu fructe congelate

Mod de preparare pentru blat: se topeste untul la foc mic. Se maruntesc biscuitii, se toarna untul peste biscuiti, se omogenizeaza

0 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Pasti
Tort trei ciocolate cu aroma de menta Tort trei ciocolate cu aroma de menta

Pentru blat: ouale intregi impreuna cu zaharul se mixeaza pana se deschid la culoare si se tripleaza in volum. Peste spuma de oua se

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Dulciuri diverse
Tort „amandină”