Caltabos de porc cu ficat

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Caltabos de porc cu ficat

Ingrediente

  • 700 g carne tocata de porc,
  • 500 g carne slaba de porc (pulpa fara grasime, muschi),
  • 500 g ficat de porc,
  • 300-350 g slanina,
  • 100 g orez,
  • 1,5-2 m mate mai grosute sau 0,5 m mate crete,
  • 2 cepe mari,
  • 4-5 catei de usturoi,
  • 50 g albitura (telina, patrunjel, pastarnac),
  • 4-5 linguri de ulei,
  • 2 linguri verdeata tocata (marar si patrunjel),
  • 1 lingura boia dulce,
  • 1 lingurita boia iute,
  • 1 lingurita piper macinat,
  • 1 lingurita cimbru,
  • 7-8 foi de dafin,
  • 10-15 boabe de piper,
  • sare dupa gust

Mod de preparare

Puneti la fiert ficatul in 2 litri de apa rece cu putina sare si cu albitura, aproximativ 20-25 minute, la foc mic. Spalati orezul si lasati-l sa se umfle cel putin 1/2 de ora in apa rece. Curatati si tocati marunt cepele si puneti-le la calit in ulei, intr-o tigaie antiaderenta, adaugati orezul bine scurs, verdeata tocata, boiaua si piperul macinat si caliti vreo 7-8 minute, pana scade zeama si se umfla putin orezul.

Tocati marunt carnea slaba, slanina, usturoiul si ficatul intr-un blender sau prin masina de tocat de doua ori, puneti totul intr-un lighean, impreuna cu restul de carne tocata si compozitia din tigaie, dregeti gustul de sare si piper si omogenizati bine compozitia.

Inmuiati matele in apa calduta, apoi umpleti-le cu compozitia cu ajutorul unei palnii speciale pentru umplut carnati. Se pot umple cu mana, ca la ardeii umpluti, indesand compozitia prin tubul palniei cu degetul mare sau cu masina de tocat. Nu ii indesati prea tare si intepati din loc in loc ca sa iasa aerul. Legati din loc in loc, cam la 30-40 cm.

Puneti la fiert intr-o oala mai mare 4-5 litri de apa cu sare, boabele de piper si foile de dafin (eu am folosit apa cu care am clatit ligheanul in care am preparat compozitia). Cand clocoteste, scufundati incet caltabosul, avand grija ca peste cateva minute sa-l mai intepati din loc in loc, ca sa nu crape. Se lasa la fiert, la foc mic (sa nu clocoteasca) cam 90 minute, apoi se lasa la racit in apa in care a fiert.

Se consuma ca atare, prajit cu mamaliguta si zeama in care a fiert sau se poate afuma.

Este delicios oricum, cu mustar sau muraturi, langa alta aperitive si va veti bucura de o adevarata masa festiva.

Pofta buna si La Multi Ani 2010!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise