autor:

Doina  Varga

» » , Aperitive, Retete de Craciun

Caltabos de porc cu ficat

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 30 decembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 30 decembrie 2009

Ingrediente
700 g carne tocata de porc,, 500 g carne slaba de porc (pulpa fara grasime, muschi),, 500 g ficat de porc,, 300-350 g slanina,, 100 g orez,, 1,5-2 m mate mai grosute sau 0,5 m mate crete,, 2 cepe mari,, 4-5 catei de usturoi,, 50 g albitura (telina, patrunjel, pastarnac),, 4-5 linguri de ulei,, 2 linguri verdeata tocata (marar si patrunjel),, 1 lingura boia dulce,, 1 lingurita boia iute,, 1 lingurita piper macinat,, 1 lingurita cimbru,, 7-8 foi de dafin,, 10-15 boabe de piper,, sare dupa gust

Dificultate: Medie Timp: 3h

17 voturi

Mod de preparare

Puneti la fiert ficatul in 2 litri de apa rece cu putina sare si cu albitura, aproximativ 20-25 minute, la foc mic. Spalati orezul si lasati-l sa se umfle cel putin 1/2 de ora in apa rece. Curatati si tocati marunt cepele si puneti-le la calit in ulei, intr-o tigaie antiaderenta, adaugati orezul bine scurs, verdeata tocata, boiaua si piperul macinat si caliti vreo 7-8 minute, pana scade zeama si se umfla putin orezul.
Tocati marunt carnea slaba, slanina, usturoiul si ficatul intr-un blender sau prin masina de tocat de doua ori, puneti totul intr-un lighean, impreuna cu restul de carne tocata si compozitia din tigaie, dregeti gustul de sare si piper si omogenizati bine compozitia.
Inmuiati matele in apa calduta, apoi umpleti-le cu compozitia cu ajutorul unei palnii speciale pentru umplut carnati. Se pot umple cu mana, ca la ardeii umpluti, indesand compozitia prin tubul palniei cu degetul mare sau cu masina de tocat. Nu ii indesati prea tare si intepati din loc in loc ca sa iasa aerul. Legati din loc in loc, cam la 30-40 cm.
Puneti la fiert intr-o oala mai mare 4-5 litri de apa cu sare, boabele de piper si foile de dafin (eu am folosit apa cu care am clatit ligheanul in care am preparat compozitia). Cand clocoteste, scufundati incet caltabosul, avand grija ca peste cateva minute sa-l mai intepati din loc in loc, ca sa nu crape. Se lasa la fiert, la foc mic (sa nu clocoteasca) cam 90 minute, apoi se lasa la racit in apa in care a fiert.
Se consuma ca atare, prajit cu mamaliguta si zeama in care a fiert sau se poate afuma.
Este delicios oricum, cu mustar sau muraturi, langa alta aperitive si va veti bucura de o adevarata masa festiva.
Pofta buna si La Multi Ani 2010!
Daca ti-a placut reteta noastra "Caltabos de porc cu ficat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive cu carne
Aperitiv simplu (gustare rece)

Aperitiv simplu (gustare rece)

Se asaza totul pe un platou sau direct in farfurii pentru a avea fiecare portia lui.

4 voturi    3 comentarii
1h
Aperitive cu carne
Quique Lorraine

Quique Lorraine

Aluatul: in faina se taie untul cit mai marunt se incorporeaza si oul, sarea, se adauga si laptele. Aluatul

4 voturi    6 comentarii
1h 15 min
Aperitive cu carne

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

    Deliios.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

    O bunatate.

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

    Multumesc. A fost intr-adevar foarte bun.

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2010

      O delicatesa.........

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2009

      ador caltabosul facut in casa!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

17 voturi

Ingrediente

  • 700 g carne tocata de porc,
  • 500 g carne slaba de porc (pulpa fara grasime
  • muschi),
  • 500 g ficat de porc,
  • 300-350 g slanina,
  • 100 g orez,
  • 1,5-2 m mate mai grosute sau 0,5 m mate crete,
  • 2 cepe mari,
  • 4-5 catei de usturoi,
  • 50 g albitura (telina
  • patrunjel
  • pastarnac),
  • 4-5 linguri de ulei,
  • 2 linguri verdeata tocata (marar si patrunjel),
  • 1 lingura boia dulce,
  • 1 lingurita boia iute,
  • 1 lingurita piper macinat,
  • 1 lingurita cimbru,
  • 7-8 foi de dafin,
  • 10-15 boabe de piper,
  • sare dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

126 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Cely Snijec (Chef de cuisine)

Deliios.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive cu carne

Placinta cu mozzarella si ardei Placinta cu mozzarella si ardei

Dupa ce aluatul s-a dezghetat complet, intinzi una din foile de aluat pe masa de lucru si o transferi in tava tapetata cu hartie de

0 voturi    0 comentarii
1h 50 min
Aperitive
Pogacele din foietaj Pogacele din foietaj

Dezghetam aluatul la temperatura camerei, apoi il întindem putin. Cu un pahar, decupam aluatul. Pe fiecare disc de aluat, punem

0 voturi    0 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Piept de pui umplut cu ciuperci