autor:

Alice Ciobanu

» » Dulciuri diverse

Caramele din lapte condensat

Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 august 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 august 2012

Ingrediente
1 cutie lapte condensat, 25 gr zahar, 80 gr unt

Dificultate: Redusa Timp: 1h

17 voturi

Mod de preparare

Luati cutia de lapte condensat si puneti-o la foc, golind-o de continut intr-o craticioara mai maricica, pentru ca in timp ce va fierbe va da pe afara, va bolborosi ca un balaur si ii trebuie loc minunii asteia de lapte, pe care il ador fie vorba intre noi, sa se desfasoare in tihna pana la completa metamorfozare. Adaugati si zaharul si aduceti la puntul de fierbere. Cand incepe a bolborosi, reduceti focul spre mic si incepeti sa invartiti in craticioara cu o lingura de lemn, continuu si adunand de pe fund si de pe epretii laterali. Daca nu veti invarti continuu laptele se va prinde de fundul cratitei si ..gata se fini minunea. Asa ca invartiti, invartiti si iar invartiti.
Continuati sa il tineti pe foc pana ce fierbe si se leaga ca la sirop devenind din ce in ce mai gros. Cand incepe sa se ingroasa si sa isi schimbe putin si culoarea adaugati untul si omogenizati. Puneti iar la foc mic si amestecati, aveti grija sa nu va frigeti, pentru ca incepe sa sara la bataie amestecul ala din cratita :P. Amestecati pana ce culoarea devine incet maronie si destul de groasa.
Acum vom testa compozitia de caramele, daca e suficient de legata sau mai trebuia lasata la foc mic. Cred ca vreo 20-25 de minute dureaza cam toata operatiunea, nu stiu exact ca nu am stat fresh cu ochii in ceas. Intr-un pahar cu apa rece puneti o bucatica de compozitie luata cu varful unei lingurite. Lasati in apa cateva secunde si scoate si gustati. daca vi se pare ca e ok, ca si textura, atunci trageti cratita de pe foc. Procedeu asemanator cu cel de la testul dulcetii sau al ciocolatei de casa. Va prindeti voi ce si cum :) ca nu e greu.
Imediat ce v-ati prins cam care e miscarea, treceti la pasul urmator. Opriti focul si turnati compozitia in strat suficient pe o hartie de copt, pusa intr-o forma sau nu.
Dati la rece cateva ore pana se raceste complet. taiati bucati cu un cutit cu lama tare si... enjoy.
Ce am observat eu e ca nu rezista foarte bine afara pe masa...se termina instantaneu.
Daca vreti sa le pastrati, tineti-le in frigider la rece...dar nu cred ca doriti caramele la pastrare :)
Daca ti-a placut reteta noastra "Caramele din lapte condensat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Prajituri trandafiri cu spuma

Prajituri trandafiri cu spuma

Intii faci o maia din drojdie cu zahar si apa si lesi pina incepe putin sa creasca.Restul procedeului

11 voturi    3 comentarii
1h 45 min
Dulciuri diverse
Fursecuri cu nuci

Fursecuri cu nuci

Măcinăm 150 g nucă. Punem la fiert untul, zahărul și zaharul vanilat, la foc mic (eu folosesc

1 vot    2 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Xpresia Simone , 21 august 2013

    Mihaela White Si eu am observat ca majoritatea retetelor de aici sunt total pe dinafara si total nesanatoase. Asa ca va urez..selectie placuta!:)

  • Fara foto

    Flori Tanase , 21 august 2013

    Mihaela White Si eu am observat ca majoritatea retetelor de aici sunt total pe dinafara si total nesanatoase. Asa ca va urez..selectie placuta!:)

  • Fara foto

    Luminita Matei , 20 august 2013

    ...mie-mi place comentariul despre procesul tehnologic... de caramenle, ce sa mai vorbesc... :D

    • Fara foto

      Ramona Czinege , 18 iulie 2013

      ce gramaj are cutia de lapte condensat?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

17 voturi

Ingrediente

Raporteaza reteta

Retete
de Alice Ciobanu
Salată de leurdă

Salată de leurdă

Se spală bine leurda şi toate celelalte, se taie potrivit, se amestecă şi se stropeşte cu ulei

10 voturi    2 comentarii
30 min
Salate de legume
Aripi de raţă cu varză

Aripi de raţă cu varză

Se spală raţă şi se pune la fiert. Varza se toacă, se taie... cum o face fiecare pentru mâncarea

2 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Cighir a la "Ciobeni"

Cighir a la "Ciobeni"

Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul

3 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aperitive cu carne
Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

0 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Bavareza cu capsune