autor:

Alice Ciobanu

» » Dulciuri diverse

Caramele din lapte condensat

Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 august 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 august 2012

Ingrediente
1 cutie lapte condensat, 25 gr zahar, 80 gr unt

Dificultate: Redusa Timp: 1h

17 voturi

Mod de preparare

Luati cutia de lapte condensat si puneti-o la foc, golind-o de continut intr-o craticioara mai maricica, pentru ca in timp ce va fierbe va da pe afara, va bolborosi ca un balaur si ii trebuie loc minunii asteia de lapte, pe care il ador fie vorba intre noi, sa se desfasoare in tihna pana la completa metamorfozare. Adaugati si zaharul si aduceti la puntul de fierbere. Cand incepe a bolborosi, reduceti focul spre mic si incepeti sa invartiti in craticioara cu o lingura de lemn, continuu si adunand de pe fund si de pe epretii laterali. Daca nu veti invarti continuu laptele se va prinde de fundul cratitei si ..gata se fini minunea. Asa ca invartiti, invartiti si iar invartiti.
Continuati sa il tineti pe foc pana ce fierbe si se leaga ca la sirop devenind din ce in ce mai gros. Cand incepe sa se ingroasa si sa isi schimbe putin si culoarea adaugati untul si omogenizati. Puneti iar la foc mic si amestecati, aveti grija sa nu va frigeti, pentru ca incepe sa sara la bataie amestecul ala din cratita :P. Amestecati pana ce culoarea devine incet maronie si destul de groasa.
Acum vom testa compozitia de caramele, daca e suficient de legata sau mai trebuia lasata la foc mic. Cred ca vreo 20-25 de minute dureaza cam toata operatiunea, nu stiu exact ca nu am stat fresh cu ochii in ceas. Intr-un pahar cu apa rece puneti o bucatica de compozitie luata cu varful unei lingurite. Lasati in apa cateva secunde si scoate si gustati. daca vi se pare ca e ok, ca si textura, atunci trageti cratita de pe foc. Procedeu asemanator cu cel de la testul dulcetii sau al ciocolatei de casa. Va prindeti voi ce si cum :) ca nu e greu.
Imediat ce v-ati prins cam care e miscarea, treceti la pasul urmator. Opriti focul si turnati compozitia in strat suficient pe o hartie de copt, pusa intr-o forma sau nu.
Dati la rece cateva ore pana se raceste complet. taiati bucati cu un cutit cu lama tare si... enjoy.
Ce am observat eu e ca nu rezista foarte bine afara pe masa...se termina instantaneu.
Daca vreti sa le pastrati, tineti-le in frigider la rece...dar nu cred ca doriti caramele la pastrare :)
Daca ti-a placut reteta noastra "Caramele din lapte condensat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

Merele curatate se dau prin razatoarea mare. Se amesteca ingredientele uscate faina, grisul, praful

2 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Cornulete cu brinza

Cornulete cu brinza

Intr-un bol se amesteca brinza cu margarina moale se adauga oul praful de copt si faina si se framinta

15 voturi    2 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii

  • Xpresia Simone , 21 august 2013

    Mihaela White Si eu am observat ca majoritatea retetelor de aici sunt total pe dinafara si total nesanatoase. Asa ca va urez..selectie placuta!:)

  • Flori Tanase , 21 august 2013

    Mihaela White Si eu am observat ca majoritatea retetelor de aici sunt total pe dinafara si total nesanatoase. Asa ca va urez..selectie placuta!:)

  • Luminita Matei , 20 august 2013

    ...mie-mi place comentariul despre procesul tehnologic... de caramenle, ce sa mai vorbesc... :D

    • Ramona Czinege , 18 iulie 2013

      ce gramaj are cutia de lapte condensat?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

17 voturi

Ingrediente

  • 1 cutie lapte condensat
  • 25 gr zahar
  • 80 gr unt

Raporteaza reteta

Retete
de Alice Ciobanu
Salată de leurdă

Salată de leurdă

Se spală bine leurda şi toate celelalte, se taie potrivit, se amestecă şi se stropeşte cu ulei

14 voturi    3 comentarii
30 min
Salate de legume
Aripi de raţă cu varză

Aripi de raţă cu varză

Se spală raţă şi se pune la fiert. Varza se toacă, se taie... cum o face fiecare pentru mâncarea

2 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Cighir a la "Ciobeni"

Cighir a la "Ciobeni"

Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul

3 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aperitive cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gomboti cu prune si nuca (galuste cu prune si nuca) Gomboti cu prune si nuca (galuste cu prune si nuca)

Mai intai ne vom ocupa de prune, apoi de aluat. Amestecam zaharul brun cu o lingura de scortisoara.Prunele dupa ce au fost spalate si

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Dulciuri diverse
Dulceata de cirese amare cu menta Dulceata de cirese amare cu menta

Se scot samburii de la cirese, se masoara, la trei masuri de cirese, doua masuri de zahar, se adauga o lamaie taiata cubulete si un

2 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse
Jeleu agar agar