Casuta din turta dulce

Intrucat Craciunul inseamna bucuria de a darui, am pregatit 3 casute de turta dulce.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Casuta din turta dulce

Ingrediente

  • Pentru jumatate din casuta:
  • 100 g margarina Rama Maestro 72%
  • 25 g (2 linguri) zahar
  • 2 oua (105 g)
  • 100 g (3 linguri) miere
  • 5 g (1 lingurita) cacao
  • 2 lingurite amestec de condimente: scortisoara, cuisoare
  • aprox 300 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • Dropsuri cu lamaie sau ciocolata alba pentru geamuri
  • Pentru glazura – pentru toata casuta:
  • 1 albus
  • 200 g zahar pudra
  • 6 lingurite apa,
  • Optional:
  • 5 g (1 lingurita) cacao
  • Pentru decor:
  • Fulgi de cocos, bombonele colorate

Mod de preparare

Intrucat Craciunul inseamna bucuria de a darui, am pregatit 3 casute de turta dulce: una pentru ai mei, una pentru nepotei si una pentru nasa mea. Au fost asa incantati si fiecare s-a bucurat altfel de cadou: nepoteii mei au terminat-o pana a doua zi, nasa mea a zis ca nu se indura sa o manance si ca o pastreaza asa, ca i-a placut tare mult. Si noi am decis sa o pastram.

Mod de preparare:

Se freaca margarina cu zaharul, se adauga ouale, mierea, cacaoa, condimentele, praful de copt. Se amesteca si se adauga in ploaie si faina cernuta, atat cat cere aluatul. La mine au fost suficiente aprox 300 g. Se framanta pana se obtine un aluat pufos, moale, suficient de consistent pentru a-l intinde. Acest tip de aluat este fraged dar si fragil, de aceea se manevreaza cu grija.

Pentru casuta mea, eu am pregatit urmatoarele: partea din fata cu usa si 2 geamuri, partea din spate cu 2 geamuri, doi pereti, acoperisul din doua piese si o foaie mai mare pentru podea.

Dimensiunile le gasiti in poze.

Asadar, se intinde aluatul in foaie grosuta pe masa presarata cu faina. Se decupeaza cu un cutit ascutit dat prin faina. Daca aveti experienta, luati bucatile de aluat cu hotarare si curaj. Daca nu, strecurati pe sub aluat o hartie de copt si apoi o transferati in tava pregatita tot cu hartie de copt. Lucrati cu grija pentru ca acest tip de aluat se rupe foarte usor.

Pentru ferestre, se sparg (cu ciocanelul, caci e nevoie de ceva forta :) bomboanele cu lamaie si se pun asa bucatele in locul unde sunt geamurile. Usa pe care ati decupat-o mai devreme, o puneti in tava pentru a o coace si a o lipi mai tarziu.

Se coace la foc mic, aprox 10 minute, fiecare tava. Se scot cu grija pe o tava. Geamurile sunt calde inca, ele se vor usca la contactul cu aerul rece, dar si dupa ce se racesc. Se lasa la racit in tava cam 10 minute, apoi se pot scoate, dar cu atentie ca sa nu se crape geamurile.

Din aluatul ramas puteti pregati braduti si alte forme.

Se pregateste glazura. Pentru ca mie nu-mi place sa mananc bezeaua cruda, am pregatit sirop de zahar pentru a gati albusul. Astfel, intr-o farfurie se amesteca zaharul pudra, optional si cacaoa, impreuna cu apa (eu am pus 6 lingurite cu apa) astfel incat sa se obtina o pasta. Se toarna intr-un ibric si se fierbe pana se topeste zaharul. Se obtine un sirop mai dens. Se da de pe foc. Separat, se bate albusul cu mixerul la viteza mica, apoi se toarna siropul in fir subtire si se mixeaza pana bezeaua sta bat.

Cu aceasta glazura se umple un pos si se ung marginile peretilor casei ca sa se lipeasca.

La aceasta operatiune veti avea nevoie de ajutor in bucatarie (eu am rugat-o pe sora mea sa ma ajute). Se sprijina peretii de niste pahare inalte. Se lasa doar un pic la uscat, se indeparteaza cu grija paharele si se adauga si acoperisul. Dar trebuie sa tineti cont ca trebuie sa lucrati destul de repede pentru ca glazura se usuca si se incheaga intr-un timp scurt. Cu toate ca glazura se usuca repede in castron, (se oserva ca se ingroasa) totusi casuta cu totul se usuca aproape intr-o zi, asa ca manevrati-o cu grija daca vreti sa o mutati in alta parte.

Se decoreaza cu fulgi de cocos si bombonele.

Important! Daca nu doriti sa folosit bomboane pentru geamuri, lasati ferestrele simple si decorati la final cu ciocolata alba.

Important! Aveti grija ca in bucatarie sa fie aerul uscat, sa nu pregatiti alta mancare simultan, deoarece aburul, umezeala sau caldura vor afecta aluatul (se inmoaie si se lipeste).

Nota! Ingredientele date mai sus pentru turta dulce ajung pentru fata, spatele si peretii casei.

Se repeta ingredientele pentru a pregati acoperisul si podeaua.

Eu am repetat de cateva ori pentru ca am vrut sa fac 3 casute: una pentru noi, una pentru nasa mea si una pentru nepoteii mei. A fost mult de munca, dar a fost si distractiv.

In schimb, glazura este suficienta pentru doua casute: lipit si decorat sau o casuta daca o decorati mai complex.

Timp de pregatire: 10 min

Timp de coacere: 20 min

Timp de decorare: 1 h

Timp de uscare pentru toata casuta: mai multe ore

Pofta Buna si Craciun Fericit!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/12/casuta-din-turta-dulce.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra

Incearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Ciorba de Conopida

Ciorba de Conopida

Ciorba de Conopida
Friptura de porc cu legume la cuptor

Friptura de porc cu legume la cuptor

Reteta de friptura de porc cu legume la cuptor. Friptura de porc la cuptor reteta simpla si usor de facut. Reteta de pulpa de...

Friptura de porc cu legume la cuptor
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise