Chiftelute

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 morcovi mijlocii
  • un pastarnac
  • o jumatate de telina
  • o ceapa mijlocie (daca este rosie si dulce este si mai bine!)
  • o lingurita de ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece
  • piper
  • o lingurita de cafea macinata (pentru a avea gustul de prajit
  • dar aceasta nu este obligatorie daca nu place ideea)
  • cinci catei de usturoi
  • maruntit foarte fin (cu dosul lamei cutitului - mai bine decat prin presa de usturoi
  • eventual zdrobit in piua de lemn)
  • o legatura de patrunjel si una de marar verde
  • 300-500 g de branza dulce de vaci
  • boia dulce
  • 2-3 lingurite
  • un varf de coriandru macinat si putin enibahar macinat fin
  • o lingura de gris (daca e necesar)
  • doi-trei pumni de nuca macinata fin sau un pumn de ciuperci tocate marunt

Mod de preparare

Singura conditie ca acestea sa fie bune este aceea de a le pregati! Se iau asadar doi morcovi mijlocii, un pastarnac, o jumatate de telina, se curata si se spala bine, se dau prin razatoarea fina si se aseaza intr-un castron mai mare decat continutul lor. Se toaca fin o ceapa mijlocie (daca este rosie si dulce este si mai bine!), se adauga zarzavatului, se pune o lingurita de ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece, piper, o lingurita de cafea macinata (pentru a avea gustul de prajit, dar aceasta nu este obligatorie daca nu ne place ideea), cinci catei de usturoi, maruntit foarte fin (cu dosul lamei cutitului - mai bine decat prin presa de usturoi, eventual zdrobit in piua de lemn), si se amesteca foarte bine toate acestea. Se lasa deoparte sa se armonizeze, in timp ce se toaca fin o legatura de patrunjel si una de marar verde, care se pun deasupra compozitiei din castron. Se adauga 300-500 g de branza dulce de vaci, din aceea untoasa, de la piata, care nu a fost obtinuta prin incalzirea laptelui prins, boia dulce, 2-3 lingurite, un varf de coriandru macinat si putin enibahar macinat fin, si se omogenizeaza totul foarte bine. Daca, din motive de suculenta, acestea nu se leaga suficient, pentru a putea fi formate chiftelutele, se adauga o lingura de gris. In loc de sare, se rade o felie de branza telemea mai sarata. Se pot forma chiftelutele. Se testeaza mai intai daca au gustul celor cu care erati obisnuiti. Daca va plac, iata prima reusita! Si este imposibil sa nu fie gustoase! Nici macar nu va veti da seama, desi stiti asta, ca sunt fara carne. Daca le doriti si mai deosebite, se pot adauga doi-trei pumni de nuca macinata fin (aduce proteina in plus si o tenta de carne de vita adaugata), sau o bucatica de unt si soia granule fine, sau un pumn de ciuperci tocate marunt (pleurotus, proaspete)…

Acestea se asorteaza perfect soteului de morcovi! Cum adica? Toate ca toate, dar chiftelute neprajite, n-am mai pomenit! Si totusi, marea surpriza este nu numai ca au aceleasi calitati gustative, dar aspectul si aroma lor sunt asemanatoare celor ce inundau bucataria, pana mai ieri…

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti
Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon
Orez cu lapte

Orez cu lapte

Reteta de orez cu lapte. Orez cu lapte reteta simpla si rapida. Retete de deserturi cu orez. Retete rapide.

Orez cu lapte
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise