autor:

Doina  Varga

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Ciocolata de casa cu nuci si arahide

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 octombrie 2010

Ingrediente
# 1 kg de zahar, # 170 ml apa, # 2 lingurite esenta de rom, # 2 lingurite esenta de vanilie, # 200 g unt 85% grasime, # 500 g lapte praf, # 40 g cacao, # 200 g nuci/arahide

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

86 voturi

Mod de preparare

Am vazut articolul Ciocolata de casa si ni s-a facut o pofta, mama-mama. Mi-am adus aminte de reteta mea de pe vremuri, cand nu se gaseau bomboane de pom (saloane) si imi deschideam “fabrica de bomboane de ciocolata”. Aveam comenzi de la colegii de serviciu de zeci de kg. Cel mai mult timp ne-a luat impachetatul, aveam si ajutoare din familie. Toata ziua impachetam. Preparatul nu imi lua atat de mult timp cat impachetatul. Asa ca m-am gandit sa mai fac ciocolata de casa, mai ales ca am o reteta incercata si paraincercata en-gros.
Puneti intr-o cratita, la foc mic, zaharul si apa, amestecand pana se dizolva zaharul. Adaugati esentele si lasati pe foc exact 7 minute dupa ceas de cand amestecul incepe sa fiarba si face basici.
Intre timp puneti intr-o tigaie antiaderenta arahidele si nucile sa se rumeneasca doar putin, apoi macinati-le intr-un blender sau zdrobiti-le. Dupa cele 7 minute luati vasul de pe foc si adaugati tot laptele praf deodata si untul, amestecati cu o lingura foarte rezistenta sau cu un facalet pana se omogenizeaza amestecul.
Nota. Pentru ca nu am gasit decat lapte praf cu 20% zahar, am folosit doar 850 g zahar si 150 ml apa si 600 g lapte praf cu zahar. Am inlocuit 50 g unt cu ulei de palmier.
Daca vreti ciocolata de doua culori, scoateti o parte din amestec (ciocolata alba) in care puteti pune, daca doriti, nuca de cocos mainata sau stafide taiate marunt. In restul de compozitie adaugati cacao si nuci/arahide macinate sau sdrobite. amestecand din nou pana se incorporeaza.
Trebuie sa lucrati repede cu compozitia pentru ca se intareste destul de rapid. Ungeti o tava cu unt si asezati ambele culori de ciocolata cum doriti: marmorat, cu pete (dalmatian), in straturi suprapuse sau una langa alta.
Turtiti ciocolata cu mana, dar nu apasati prea tare, ca sa nu fie prea indesata, sa fie pufoasa si neteziti cu o spatula, apoi puneti tava in frigider. Dupa o ora si ceva, puteti sa o taiati in bucati mai mari, dar lasati-le in tava si puneti-o din nou in frigider. Dupa aproximativ o ora, puteti sa scoateti bucatile cu o spatula si sa le asezati pe un platou.
Cand o serviti, puteti sa taiati felii mai subtiri din fiecare bucata, in diferite forme. Eu faceam bomboanele de pom cu o forma ovala mai micuta. Aveti grija la silueta. E buna in loc de orice prajitura, la orice ocazie. Yummi …
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciocolata de casa cu nuci si arahide" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Chec cu nuci si anason (de post)

Chec cu nuci si anason (de post)

Intr-un bol punem laptele ,zaharul,uleiul si le frecam bine cu un tel pana se topeste zaharul. Adaugam

9 voturi    4 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Prajitura cu crema de branza si zmeura

Prajitura cu crema de branza si zmeura

Mixati albusurile cu un praf de sare si zeama de lamaie, apoi adaugati treptat zaharul pana obtineti

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cristina Carmen , 06 noiembrie 2013

    Si eu fac ciocolata de casa, dar numai cu lapte praf Raraul. Toata compozitia o amestec intr-un recipient de plastic pentru ca nu se lipeste. De asemenea, obisnuiesc sa pun toata compozitia intre foi de napolitana. Iar combinatiile ... dupa imaginatie: nuca, arahide, migdale, cocos, stafide. Zahar e cam mult, 1/2 kg este suficient. Cacao - 200 gr si daca se poate cacao olandeza. Cacaoa este un foarte bun ANTIOXIDANT, deci cat mai multa !!! Si inca ceva: cerneti laptele praf si cacaoa pentru a nu avea "cocoloase".

  • Fara foto

    Alice Ilioiu Butunoi , 30 octombrie 2013

    sper sa-mi iasa si mie ceva bun ... tineti-mi pumnii!

  • Fara foto

    Vincze Eniko Erika , 23 august 2013

    excelenta...

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 16 mai 2012

      Draga mea, am sa incerc cu siguranta reteta ta de cioco. Merci :)

    • Fara foto

      gabi555 (Bucatar sef) , 14 decembrie 2011

      foarte foarte gustoasa,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,? o bunatate

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2010

      foarte aspectoasa -si sint sigura ca foarte buna -salvat!

    • vio

      vio (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2010

      forte bine arata o sa incerc sie am incercat multe si ni pre mi a iesit

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2010

      Cred ca e foarte buna..... felicitari......si ce dreptate ai cu silueta....ai votul meu*****

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2010

      Dupa ce te-am tot barait sa pui reteta, m-am dus si mi-am cumparat tot ce trebuie si imediat o sa ma apuc s-o "confectionez". M-ai dat gata! Am sa-ti spun si cum mi-a iesit!

    • Catalina

      Catalina (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2010

      Eu prefer untul in locul uleiului de palmier...

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2010

      Ador ciocolata de casã, a ta imi lasã deja gura apã:) Felicitãri!!!

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2010

      yami yami...ce buna e...si interesanta!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

86 voturi

Ingrediente

  • # 1 kg de zahar
  • # 170 ml apa
  • # 2 lingurite esenta de rom
  • # 2 lingurite esenta de vanilie
  • # 200 g unt 85% grasime
  • # 500 g lapte praf
  • # 40 g cacao
  • # 200 g nuci/arahide

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

126 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Lucia (Chef de cuisine)

Draga mea, am sa incerc cu siguranta reteta ta de cioco. Merci :)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu mere si aluat foietaj Tarta cu mere si aluat foietaj

Placintele cu mere nu se numara printre deserturile mele preferate si mi se par adesea banale, dar poate ca frumusetea sta tocmai in

0 voturi    0 comentarii
40 min
Aluaturi si Foietaje
Chec oriental cu aroma de ciocolata si cafea