autor:

Doina  Varga

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Ciocolata de casa cu nuci si arahide

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 octombrie 2010

Ingrediente
# 1 kg de zahar, # 170 ml apa, # 2 lingurite esenta de rom, # 2 lingurite esenta de vanilie, # 200 g unt 85% grasime, # 500 g lapte praf, # 40 g cacao, # 200 g nuci/arahide

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

86 voturi

Mod de preparare

Am vazut articolul Ciocolata de casa si ni s-a facut o pofta, mama-mama. Mi-am adus aminte de reteta mea de pe vremuri, cand nu se gaseau bomboane de pom (saloane) si imi deschideam “fabrica de bomboane de ciocolata”. Aveam comenzi de la colegii de serviciu de zeci de kg. Cel mai mult timp ne-a luat impachetatul, aveam si ajutoare din familie. Toata ziua impachetam. Preparatul nu imi lua atat de mult timp cat impachetatul. Asa ca m-am gandit sa mai fac ciocolata de casa, mai ales ca am o reteta incercata si paraincercata en-gros.
Puneti intr-o cratita, la foc mic, zaharul si apa, amestecand pana se dizolva zaharul. Adaugati esentele si lasati pe foc exact 7 minute dupa ceas de cand amestecul incepe sa fiarba si face basici.
Intre timp puneti intr-o tigaie antiaderenta arahidele si nucile sa se rumeneasca doar putin, apoi macinati-le intr-un blender sau zdrobiti-le. Dupa cele 7 minute luati vasul de pe foc si adaugati tot laptele praf deodata si untul, amestecati cu o lingura foarte rezistenta sau cu un facalet pana se omogenizeaza amestecul.
Nota. Pentru ca nu am gasit decat lapte praf cu 20% zahar, am folosit doar 850 g zahar si 150 ml apa si 600 g lapte praf cu zahar. Am inlocuit 50 g unt cu ulei de palmier.
Daca vreti ciocolata de doua culori, scoateti o parte din amestec (ciocolata alba) in care puteti pune, daca doriti, nuca de cocos mainata sau stafide taiate marunt. In restul de compozitie adaugati cacao si nuci/arahide macinate sau sdrobite. amestecand din nou pana se incorporeaza.
Trebuie sa lucrati repede cu compozitia pentru ca se intareste destul de rapid. Ungeti o tava cu unt si asezati ambele culori de ciocolata cum doriti: marmorat, cu pete (dalmatian), in straturi suprapuse sau una langa alta.
Turtiti ciocolata cu mana, dar nu apasati prea tare, ca sa nu fie prea indesata, sa fie pufoasa si neteziti cu o spatula, apoi puneti tava in frigider. Dupa o ora si ceva, puteti sa o taiati in bucati mai mari, dar lasati-le in tava si puneti-o din nou in frigider. Dupa aproximativ o ora, puteti sa scoateti bucatile cu o spatula si sa le asezati pe un platou.
Cand o serviti, puteti sa taiati felii mai subtiri din fiecare bucata, in diferite forme. Eu faceam bomboanele de pom cu o forma ovala mai micuta. Aveti grija la silueta. E buna in loc de orice prajitura, la orice ocazie. Yummi …
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciocolata de casa cu nuci si arahide" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Trufes cu banana

Trufes cu banana

Punem biscuitii in blender pana devin firmituri fine, ii punem in bol si apoi rupem banana si adaugam

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Suc de capsuni

Suc de capsuni

Buna dimineata Este timpul capsunilor, facem dulceturi marmelade, le servim cu frisca. Dar va intreb

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

Promo clipper set

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cristina Carmen , 06 noiembrie 2013

    Si eu fac ciocolata de casa, dar numai cu lapte praf Raraul. Toata compozitia o amestec intr-un recipient de plastic pentru ca nu se lipeste. De asemenea, obisnuiesc sa pun toata compozitia intre foi de napolitana. Iar combinatiile ... dupa imaginatie: nuca, arahide, migdale, cocos, stafide. Zahar e cam mult, 1/2 kg este suficient. Cacao - 200 gr si daca se poate cacao olandeza. Cacaoa este un foarte bun ANTIOXIDANT, deci cat mai multa !!! Si inca ceva: cerneti laptele praf si cacaoa pentru a nu avea "cocoloase".

  • Fara foto

    Alice Ilioiu Butunoi , 30 octombrie 2013

    sper sa-mi iasa si mie ceva bun ... tineti-mi pumnii!

  • Fara foto

    Vincze Eniko Erika , 23 august 2013

    excelenta...

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 16 mai 2012

      Draga mea, am sa incerc cu siguranta reteta ta de cioco. Merci :)

    • Fara foto

      gabi555 (Bucatar sef) , 14 decembrie 2011

      foarte foarte gustoasa,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,? o bunatate

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2010

      foarte aspectoasa -si sint sigura ca foarte buna -salvat!

    • vio

      vio (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2010

      forte bine arata o sa incerc sie am incercat multe si ni pre mi a iesit

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2010

      Cred ca e foarte buna..... felicitari......si ce dreptate ai cu silueta....ai votul meu*****

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2010

      Dupa ce te-am tot barait sa pui reteta, m-am dus si mi-am cumparat tot ce trebuie si imediat o sa ma apuc s-o "confectionez". M-ai dat gata! Am sa-ti spun si cum mi-a iesit!

    • Catalina

      Catalina (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2010

      Eu prefer untul in locul uleiului de palmier...

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2010

      Ador ciocolata de casã, a ta imi lasã deja gura apã:) Felicitãri!!!

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2010

      yami yami...ce buna e...si interesanta!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

86 voturi

Ingrediente

  • # 1 kg de zahar
  • # 170 ml apa
  • # 2 lingurite esenta de rom
  • # 2 lingurite esenta de vanilie
  • # 200 g unt 85% grasime
  • # 500 g lapte praf
  • # 40 g cacao
  • # 200 g nuci/arahide

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

127 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Lucia (Chef de cuisine)

Draga mea, am sa incerc cu siguranta reteta ta de cioco. Merci :)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Cum se face coliva  cu nuca Cum se face coliva cu nuca

Cum se face coliva cu nuca Se fierbe graul la foc mic sau la cuptor.Incorporam graul cu zaharul,aromele, biscuitii,nucile,cacao.

9 voturi    6 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Cum se face coliva la Multicooker Cum se face coliva la Multicooker

Cum se face coliva la Multicooker Grâul se alege, se curăţă de impurităţi, se spală în 9 ape călduţe numite cele

4 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tarta cu mere si branza de vaci